Eveniment

Afacerea Colas: de ce nu a spus nimic supervizorul?

Autor: Andreea Neferu

26.04.2011, 23:58 224

În cea mai fierbinte afacere de infrastructură a anului 2011,eşecul Colas pe tronsonul Cernavodă-Medgidia, nu a fost adus îndiscuţie rolul supervizorului construcţiei, adică firma plătită dela buget să controleze ritmul construcţiei şi să raportezebeneficiarului, adică statului, orice neregulă.

Supervizorul tronsonului este, din decembrie anul trecut,firma Search Corporation. Search a câştigat cu o ofertă de 7,2 mil.lei (1,7 mil. euro) supervizarea pe întreg tron­sonul Cernavodă -Constanţa, dar a realizat serviciile aferente doar pentru operioadă de patru luni, răstimp în care şi contractul deconstrucţie pentru Cer­navodă - Medgidia a fost reziliat.

"Atât timp cât există un litigiu între constructorul Colas şibeneficiarul lucrării, în calitatea noastră de inginer independent,prin prisma clauzelor de confidenţialitate din contractul nostru,nu avem dreptul să ne exprimăm un punct de vedere public cu privirela aceste probleme", a spus ieri pentru ZF Mihaela Drăghici,director de relaţii publice al Search.

Anterior, timp de doi ani, supervizarea a fost făcută intern, dedirecţia locală a CNADNR de la Constanţa, adică chiar de cătrebeneficiar.

Supervizarea unor lucrări în construcţie constă atât însupravegherea lucrărilor propriu-zise, precum şi oferirea deasistenţă tehnică.

Daniela Drăghia, directorul general al CNADNR, susţine că DRDPConstanţa a semnalat neregulile apărute pe tronsonulCernavodă-Medgidia şi a întreprins "nenumărate demersuri pentrudeterminarea antreprenorului să-şi îndeplinească obligaţiilecontractuale", motiv pentru care în aprilie statul a notificatcompania franceză Colas cu privire la rezilierea contractului.

Până în prezent, CNADNR a plătit către Colas peste 97 milioanede lei (circa 23 milioane de euro), cu TVA, în condiţiile în carevaloarea contractului iniţial, din noiembrie 2008, se ridica la634 milioane de lei (172 milioane de euro), fără TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO