Eveniment

Afaceri de 11,3 mld. euro au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani, de când criza loveşte puternic în antreprenorii locali

Afaceri de 11,3 mld. euro au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani, de când criza loveşte puternic în antreprenorii locali
11.07.2010, 23:19 66

Cât înseamnă 11,3 miliarde de euro, valoarea afacerilor îninsolvenţă din 2008 încoace? Valoarea totală a cifrelor de afaceridin România depăşeşte 200 de miliarde de euro.
Doar în primele patru luni ale acestui an, 44 de companii cu peste250 de salariaţi au fost nevoite să intre în insolvenţă, fapt cei-a afectat direct pe cei aproximativ 22.000 de angajaţi pe careaceste firme îi aveau la sfârşitul anului 2008. Indirect, impactulacestor dosare de insolvenţă este mult mai mare, în condiţiile încare aceste firme nu şi-au putul plăti creditorii - bănci saufurnizori - ale căror businessuri şi angajaţi pot suferi în egalămăsură.
Afacerile cumulate ale celor mai mari 44 de firme intrate îninsolvenţă, în funcţie de numărul de angajaţi, de la începutulanului se ridicau la 726,5 milioane de euro în 2008, în timp cedatoriile erau de 638,5 milioane deeuro - respectiv un grad de îndatorare mediu de 87,8% din cifra deafaceri. Iar când veniturile pe pieţe precum construcţii, comerţsau textile scad cu mai mult de 50%, intrarea în inca­pacitate deplată este de multe ori inevitabilă.
În condiţiile în care numeroase firme au în continuare un gradridicat de îndatorare, iar pieţele nu dau semne de revenire,specialiştii spun că numărul firmelor care vor intra în insolvenţăpână la finele anului va creşte, deşi s-ar putea ca datele pentruBucureşti să nu reflecte acest lucru.
"Cred că numărul de dosare de insolvenţă va creşte până lasfârşitul anului. Problema este că s-a intrat în vacanţăjudecătorească şi nu se mai deschid proceduri la cerereacreditorilor, ceea ce înseamnă că noile dosare se vor soluţionaabia anul viitor şi este posibil să nu se reflecte o creştere anumărului de insolvenţe până la finele anului, cel puţin laTribunalul Bucureşti", susţine avocatul Arin Stănescu, preşedinteleUniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă şi coordonatorulcasei de insolvenţă Reconversie şi Valorificare Active (RVAInsol­vency). Totuşi, dacă firma aflată în dificultate solicită dinproprie iniţiativă intrarea în insolvenţă, dosarul va fi analizatmai rapid.
"În acest an, numărul de cazuri de insolvenţă a fost în creştere şivom asista la noi momente de vârf în toamnă. Cred că este posibilca numărul de dosare de insolvenţă de anul acesta să-l depăşeascăpe cel de anul trecut", susţine Geanina Oancea, partener în cadrulfirmei de audit şi consultanţă BDO. În opinia sa, este posibil canumărul mare de firme care au intrat în insolvenţă în ultimii doiani să schimbe ceea ce s-a întâmplat până acum, urmând să creascănumărul firmelor care reuşesc să se reorganizeze, evitândfalimentul.
"Istoria este dominată de falimente, numai 1% din firmele intrateîn insolvenţă reuşeau să se reorganizeze cu succes. Abia peste doisau trei ani putem să tragem o linie şi să vedem dacă acest procents-a schimbat, pentru că pentru a avea o concluzie trebuie să seîncheie procesele de reorganizare, care durează, în medie, cam 3ani", adaugă Oancea.
De aceeaşi părere este şi Arin Stănescu, care crede totuşi cănumărul firmelor aflate în insolvenţă care reuşesc să se redresezeeste ceva mai mare.
"O proporţie im-portantă din companiile care au intrat îninsolvenţă au intrat deja în faliment", punctează ArinStănescu.
Businessul companiilor care au intrat în insolvenţă anul trecut, de5 miliarde de euro, reprezintă aproape 2% din cifra de afaceri atuturor companiilor din România din 2008. În primele patru luni aleacestui an, afacerile cumulate ale firmelor care au intrat îninsol­venţă însumează 4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că, dacăritmul de creştere a numă­rului de dosare de insolvenţe se menţinela fel până la finele anului, este posibil ca businessulcompaniilor în insolvenţă să însumeze peste 5% din cifra de afaceria tututor companiilor de pe piaţa locală.
Cele mai multe firme care au intrat în insolvenţă în ultimii doiani sunt în Bucureşti şi în judeleţe mari, precum Timiş, Cluj,Prahova, Bihor sau Braşov, unde cel puţin 1.000 de firme au intratîn procedura de insolvenţă. Cu excepţia Prahovei, unde rataşomajului a fost întotdeauna mai ridicată, în celelalte judeţenumărul de locuri de muncă disponibile a fost dintotdeauna destulde mare, iar salariile angajaţilor au fost în topul celor mai maridin ţară. Spre exemplu, salariul mediu net al unui angajat dinCapitală era anul trecut de 436 de euro, în timp ce salariile mediinete ale angajaţilor din Cluj ajungeau la peste 340 de euro. Înacelaşi timp, salariul mediu net pe economie a fost anul trecut de328 de euro.
Impactul psihologic pe care îl poate avea asupra angajaţilor vesteacă firma pentru care lucrează a intrat în insolvenţă este major,iar primul efect este că salariaţii intră în panică şi îşi cautănoi locuri de muncă.
"Toată lumea se gândeşte la disponi­bilizări, iar oamenii intră înpanică atunci când află că firma pentru care lucrează a intrat îninsolvenţă. Totuşi, nu s-a întâmplat ca angajaţii să-şi dea demisiala aflarea veştii şi cu siguranţă că aceştia nu se vor grăbi săplece dacă angajatorul îi anunţă că intră în procesul dereorganizare", explică Oancea.
Unele firme îşi continuă activitatea şi continuă chiar să facăinvestiţii şi să deschidă noi magazine, atâta timp cât creditoriisunt de acord cu planul de reorganizare. Cele mai multe firme îninsolvenţă sunt însă doar într-o etapă premergătoare falimentului,în care angajaţii şi afacerile dispar complet. Orice faliment poatenaşte însă o nouă oportunitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO