Eveniment

Agricultura ne-a adus pe plus. PIB-ul a crescut în T3 cu 1,8% faţă de trimestrul anterior

Ce domenii au susţinut creşterea PIB-ului românesc în T3

Autor: Mediafax

06.12.2011, 10:16 766

Agricultura, industria şi construcţiile au susţinut creşterea Produsului Intern Brut (PIB), care a avansat în trimestrul al treilea cu 1,8% faţă de trimestrul anterior, cu 4,4% comparativ cu perioada similară din 2010 şi cu 2,7% în primele nouă luni.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 143,467 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 1,8% faţă de trimestrul anterior. În serie brută, PIB estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 154,933 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 4,4% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Agricultura, vânatul şi silvicultura, pescuitul şi piscicultura a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 22,1%, urmată de construcţii (+6,9%) şi industrie (+5,9%).

Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (+1,4%), precum şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (+0,2%).

Reducerea volumului de activitate s-a înregistrat în alte activităţi de servicii (-3,1%). Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 1,5%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul al treilea cererea internă a crescut cu 5,1%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. Consumul final total a avansat cu 2,8%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 3,6%. Cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice s-a redus cu 0,5%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut în continuare evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate importurilor comparativ cu exporturile.

PIB-ul estimat pentru primele nouă luni a fost de 388,651 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2010.

Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (+16,4%) şi industrie (+6,8%). Creşteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (+1,8%) şi comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (+1,1%).

Reducerea cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-3,7%) a fost compensată de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodăriilor populaţiei (+1%), astfel încât consumul final total s-a menţinut constant în primele nouă luni, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 4,4 puncte procentuale.

Produsul intern brut pentru ultimul trimestru - estimări semnal - va fi publicat în data de 15 februarie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO