Eveniment

Alimentele s-au ieftinit în luna iunie, dar inflaţia anuală a crescut la 5,37%

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

10.07.2013, 21:11 258

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5,37% în iunie, în condiţiile în care preţurile de consum au stagnat faţă de luna precedentă, ca urmare a ieftinirii alimentelor, iar analiştii se aşteaptă la scăderea inflaţiei în lunile următoare, ceea ce va favoriza continuarea relaxării politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie.

În luna mai preţurile de consum au crescut cu 0,23%, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,32%.

„Scăderea preţurilor la alimente a compensat creşterea preţurilor la combustibili şi impactul deprecierii leului (mai mult de 3% în medie), din luna iunie. Având în vedere recolta foarte bună din acest an, preţurile la produsele alimentare vor continua să aibă o contribuţie favorabilă importantă în procesul de dezinflaţie în semestrul al doilea“, spune Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Preţurile mărfurilor alimentare au scăzut în iunie cu 0,7%, în timp ce preţurile produselor nealimentare au urcat cu 0,3%, iar tarifele la servicii au crescut cu 0,9%, potrivit unui comunicat al INS. La alimente, cel mai mult s-au ieftinit legumele (cu 7,8%), şi în special cartofii (11%). Preţurile combustibililor s-au majorat cu 1,04%, iar preţurile autoturismelor şi pieselor de schimb au urcat cu 1,09%. La categoria servicii, cele mai mari creşteri de preţuri, de 3,2%, au fost la transportul aerian şi la facturile la telefon.

RBS Bank se aşteaptă ca începând cu luna iulie inflaţia să scadă şi să ajungă sub 5% pentru prima dată în acest an. Inflaţia ar putea intra în intervalul ţintit de BNR de 2,5% Ă/- un punct procentual cel mai probabil în luna septembrie, iar în decembrie ar putea să ajungă la 3,3%, după cum anticipează RBS Bank.

Şi ING Bank se aşteaptă ca tendinţa de creştere a inflaţiei să se inverseze în iulie şi anticipează o coborâre a preţurilor chiar sub 4%.

Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca BNR să continue procesul de reducere a dobânzii-cheie, având în vedere iminenta scădere a inflaţiei în a doua jumătate a anului, pe fondul unei producţii agricole bune.

Iar evoluţia cursului de schimb nu pare să ameninţe conturarea unui trend descendent al inflaţiei. Cursul a oscilat în ultimele zile în jurul a 4,43-4,44 lei/euro într-o piaţă liniştită, cu volume mici de tranzacţionare.

La începutul lunii iulie BNR a decis să reducă dobânda-cheie la minimul istoric de 5% sperând că măsura va duce la „ieftinirea graduală a creditării în lei“ şi la „stimularea activităţii economice“. Urmă­toarea şedinţă va avea loc pe 5 august şi s-ar putea să asistăm din nou la o reducere de 25 de puncte de bază a dobânzii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO