Eveniment

Analiză XTB: Monedele digitale, sub presiunile inflaţioniste şi controversele din industrie

Analiză XTB: Monedele digitale, sub presiunile...

Autor: Laura Buciu

14.12.2022, 11:31 77

„Evoluţia activelor digitale va depinde foarte mult de sentimentul pieţei de capital, cel puţin atât timp cât vor menţine corelaţia. În plus, viitorul procesului de înăsprire al condiţiilor monetare din SUA va fi important pentru sentimentul investitorilor”, constată Radu Puiu, Financial Analyst.

În timp ce 2022 poate fi considerat un an slab pentru acţiuni, a fost absolut brutal pentru sectorul activelor digitale, constată Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România. Acţiunile se află într-o serie de pierderi majore în acest an, cu S&P 500 în drum către încheierea anului cu o pierdere de 17%. Imaginea este şi mai sumbră pentru Bitcoin şi alte criptomonede importante.

În aceste zile, cea mai populară criptomonedă a pierdut aproximativ 62%, în timp ce Ethereum, a doua cea mai cunoscută monedă digitală, a scăzut cu aproximativ 64%.

Dacă avansăm pe „curba riscului”, majoritatea monedelor alternative au scăzut cu peste 90%.

Datorită istoriei sale scurte – Bitcoin există doar din 2009, lansat după Marea Recesiune – scăderile pieţei de active digitale nu au coincis cu o piaţă de scădere în spaţiul financiar mai larg, până de curând.

Pieţele financiare s-au bucurat de o piaţă de creştere din 2009 până la sfârşitul anului 2021, întreruptă doar pentru scurt timp de corecţia cauzată de izbucnirea pandemiei de la începutul anului 2020. De fapt, bursa a început acest an la un nivel de şapte ori mai mare faţă de minimele din martie 2009, dată care a fost la doar două luni după lansarea Bitcoin.

Dar mixul dintre factorii negativi, inflaţia ridicată şi creşterea dobânzilor de către Fed, au afectat atât pieţele bursiere, cât şi pe cele ale activelor digitale. Activele de risc, cum ar fi acţiunile şi criptomonedele, au de suferit atunci când ratele dobânzilor cresc.

Perioada de scădere pe piaţa monedelor digitale a început în noiembrie anul trecut, când Bitcoin a început să scadă şi, de atunci, industria a fost lovită de o mulţime de factori negativi, inclusiv căderea aşa-ziselor monede stabile şi falimentele anumitor companii legate de spaţiul crypto.

„Umbra recesiunii” a accentuat temerile şi în acest sector, concedierile fiind prezente şi aici.

Pentru a doua oară în 2022, Bybit a anunţat disponibilizări uriaşe. Ben Zhou, co-fondator şi CEO al Bybit, a dezvăluit un plan de reorganizare care include o reducere semnificativă a personalului companiei. Piaţa criptomonedelor a fost, încă o dată, sub presiune în faţa controversei tot mai mari asupra unui raport contabil al Mazars, o firmă angajată de cea mai mare bursă de criptomonede, Binance.

Raportul Mazars nu a avut efectul aşteptat de Binance şi nu a reprezentat o asigurare pentru investitori. În plus, Reuters a raportat despre o investigaţie a Departamentului de Justiţie al SUA (DOJ) privind încălcările sancţiunilor americane şi procedurile slab calitative ale Binance.

Serviciul oferit bursei Binance de către Mazars, spre deosebire de comunicarea iniţială a CEO-ului, Chanpeng Zhao, şi bursa în sine, nu a fost un audit.

Raportul Mazars nu a reuşit să-i liniştească pe investitori, deoarece nu a dezvăluit nimic despre situaţia financiară reală a Binance, despre pasivele şi alte active, în afară de Bitcoin, care reprezintă o fracţiune din portofoliul său total.

Potrivit corespondenţei dintre Mazars şi Binance, raportul întocmit de firma de contabilitate nu abordează eficacitatea controalelor interne ale companiei asupra raportării financiare.

Mazars a indicat că „nu îşi exprimă o opinie şi nici nu oferă asigurări” – nu poate garanta pentru cifrele furnizate în raport, ceea ce implică faptul că le-a primit de la Binance.

Investitorii se întreabă în ce scop a creat Binance fondul SAFU pentru circumstanţe extreme dacă activele bursei sunt acoperite 1:1 pentru investitori.

Potrivit CEO-ului Binance, valoarea fondului SAFU este de aproximativ 1 miliard USD, deşi este variabilă, deoarece portofoliul său depinde de rezervele acumulate de Bitcoin, Binance coin şi cursul de schimb al monedei stabile Binance USD (BUSD).

Înainte de procedura „dovada rezervelor BTC”, Binance a mutat 2,7 miliarde USD în moneda USDT (Tether) din propriile portofolii, deşi CEO-ul a comentat după prăbuşirea FTX că mutarea fondurilor prin burse înainte sau după „dovada rezervei” ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru investitori. Acesta s-a apărat apoi susţinând că operaţiunea Binance a fost cerută de Mazars. În cele din urmă, Mazars nu a confirmat sau comentat rapoartele.

Reuters a dezvăluit mai multe detalii despre ancheta în curs de desfăşurare a Departamentului de Justiţie al SUA asupra Binance din 2018. Conform unora dintre cei cel puţin 12 procurori implicaţi în caz, dovezile adunate până acum ar putea duce la acuzaţii penale de către DOJ împotriva directorilor Binance. Acuzaţiile includ spălarea banilor instituţiilor financiare şi eludarea sancţiunilor.

Potrivit Reuters, anul trecut, bursa a recrutat oficiali din divizia de investigaţii a Internal Revenue Service, o agenţie guvernamentală din SUA care a investigat Binance, oferindu-le salarii mari.

Semnale optimiste de la investitorii instituţionali Totuşi, există şi mişcări pozitive, ce aduc speranţă în acest spaţiu. Un sondaj recent, sponsorizat de bursa de criptomonede Coinbase, arată că investitorii instituţionali şi-au mărit alocările în timpul perioadelor de scădere. Firma a subliniat că există „un semnal puternic de acceptare a activelor digitale ca o clasă de active” şi „perspectivele preţurilor pe termen lung rămân pozitive”.

Un total de 140 de investitori instituţionali din SUA au participat la sondaj, reprezentând aproximativ 2.600 de miliarde de dolari în active gestionate.

Conform studiului, 62% dintre investitorii care sunt investiţi în prezent în acest spaţiu şi-au crescut alocările în ultimele 12 luni (faţă de 12% care şi-au scăzut alocările). Aceasta este o dovadă că investitorii instituţionali au continuat să aibă o viziune pe termen lung asupra clasei de active, chiar dacă preţurile au scăzut. În plus, 58% dintre investitori se aşteaptă să-şi crească alocările în următorii trei ani.

Majoritatea investitorilor (59%) utilizează în prezent sau intenţionează să utilizeze o abordare de tip buy-and-hold (cumpărare şi deţinere). Aceste două statistici sugerează că scăderile s-ar putea stabiliza la niveluri reduse, vânzările anumitor investitori fiind compensate de achiziţiile realizate pentru deţinere pe termen lung.

Sentimentul general faţă de activele digitale a rămas pozitiv, 72% susţinând opinia că activele digitale au un viitor (86% dintre cei care investesc în prezent în crypto şi 64% dintre cei care plănuiesc să investească).

Bitcoin şi Ethereum s-ar putea „despărţi”

De obicei, Bitcoin tinde să ofere direcţia Ethereum – sau cel puţin aşa a fost până acum.

După modificarea Ethereum din septembrie 2022, o revizuire majoră a reţelei pentru a doua cea mai mare criptomonedă, unii analişti speculează că evoluţiile preţurilor celor două active s-ar putea decupla în viitor.

Capitalizarea totală a pieţei activelor digitale a scăzut de la maximul istoric de 3.000 de miliarde de dolari din noiembrie 2021. Scăderea a condus la un minim de 727 de miliarde de dolari în noiembrie 2022. În prezent, capitalizarea a avansat până la 868 de miliarde de dolari.

De asemenea, nu trebuie să ignorăm faptul că ar putea fi introdusă o reglementare mai strictă în SUA, fapt care îi deranjează pe susţinătorii înfocaţi ai instrumentelor.

Totuşi, mai multe reglementări ar putea susţine încrederea investitorilor şi ar restabili angajamentul instituţional.

Acest lucru s-ar traduce în cele din urmă la preţuri mai mari şi o posibilă stabilitate. Totuşi, este posibil ca mare parte din piaţa de retail şi cea tradiţională să fie în expectativă pentru o vreme din cauza lipsei de încredere, se arată în analiza casei de brokeraj XTB România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO