Eveniment

Analiză XTB: Optimism temperat privind preţul petrolului, într-un context geopolitic şi economic incert

Analiză XTB: Optimism temperat privind preţul...

Autor: Dorin Oancea

24.02.2023, 14:12 64

,,În prezent, pieţele de petrol şi gaze sunt marcate de scăderi, cotaţia ţiţeiului Brent pierzând 34% faţă de vârful atins în mai 2022”, precizează Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

Petrolul WTI a atins miercuri, 22 februarie, un nou minim al ultimelor două săptămâni, în contextul în care temerile legate de cererea de ţiţei au fost calmate de aşteptările privind o posibilă nouă creştere a dobânzii-cheie de către Fed.

Raportul celei mai recente reuniuni a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă (FOMC) - organismul care stabileşte politica monetară al Fed - indică o înăsprire a politicii monetare, în linie cu aşteptările investitorilor.

Documentul nu aduce însă informaţii suplimentare cu privire la paşii exacţi pe care Fed intenţionează să îi facă în ceea ce priveşte politica monetară.

Majoritatea membrilor FOMC au considerat că majorarea cu 25 de puncte de bază (bp) a intervalului ţintă pentru rata dobânzii cheie, la prima şedinţă de politică monetară din 2023, este oportună, deşi câţiva oficiali au fost în favoarea unei majorări chiar mai agresive, de 50 pb.

Publicarea Raportului a determinat o mică scădere pe pieţele de capital şi aprecierea dolarului american.

,,Cotaţia WTI a revenit deasupra pragului de 74 de dolari pe baril, după o scădere de aproximativ 3% miercuri, la scurt timp după prezentarea raportului emis de Comitetul Fed ”, notează analistul XTB.

Totodată, potrivit lui Radu Puiu, o înăsprire a politicii monetare pentru combaterea inflaţiei în SUA pune sub semnul întrebării redresarea robustă a cererii din partea Chinei, după ce anul trecut Beijingul a eliminat restricţiile pandemice. Un dolar mai slab înseamnă ţiţei mai ieftin pentru cumpărătorii externi.

Băncile de pe Wall Street încep să-şi domolească optimismul privind preţul petrolului, Morgan Stanley, una dintre cele mai importante bănci de investiţii din lume, fiind cel mai recent nume care şi-a revizuit prognozele.

Piaţa a traversat un început de an agitat, iar contractele futures WTI s-au tranzacţionat într-un interval de aproximativ 10 dolari pe baril.

Morgan Stanley şi-a ajustat ascendent estimarea de creştere a cererii globale de petrol, pentru acest, an, cu aproximativ 36%. Astfel, conform noii prognoze, cererea globală în 2023 este estimată la 1,9 milioane de barili pe zi (bpd), faţă de 1,4 milioane bpd, cât indica previziunea anterioară. Banca invocă un impuls tot mai mare în redeschiderea economică a Chinei şi o redresare a sectorului aviatic, dar semnalează o ofertă mai mare din Rusia, ca factor de compensare.

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) şi-a ajustat, de asemenea, în creştere prognoza pentru cererea globală de ţiţei, în 2023, potrivit Raportului său privind piaţa petrolului din luna februarie.

Invocând redeschiderea economiei Chinei drept principalul motor al creşterii cererii, analiştii IEA au ridicat prognoza pentru 2023 la 101,9 milioane bpd, un avans de 200.000 bpd faţă de raportul din luna ianuarie.

Stocurile de ţiţei din SUA şi-au extins acumularea cu aproximativ 10 milioane de barili pentru a doua săptămână consecutiv, conform datelor Institutului American al Petrolului (API) fiind la cel mai înalt nivel din iunie 2021.

Între timp, activitatea rafinăriilor din SUA a încetinit în mod neaşteptat, rata săptămânală de utilizare a capacităţii scăzând cu 1,4%, până la 86,5%, faţă de estimările care indicau o creştere cu 0,2%.

Restricţiile pe ţiţeiul rusesc avantajează China şi India

La 5 decembrie 2022, G7, Uniunea Europeană, Canada, Japonia şi Australia au început să implementeze un plafon de preţ de 60 de dolari pentru exporturile maritime de ţiţei ale Rusiei.

Acest context a fost valorificat rapid de către China şi India. Plafoanele suplimentare pentru produsele petroliere sunt aşteptate la sfârşitul acestui an şi se anticipează că vor avea un impact mult mai mare. În contraofensivă, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că va interzice vânzarea de produse energetice din Rusia către ţările care respectă plafonul de preţ şi alte sancţiuni.

În ciuda acestor restricţii, Rusia a înregistrat un avans al producţiei de petrol cu 2%, până la 10,7 milioane bpd, exporturile crescând cu 7%. Împreună, industriile de petrol şi gaze au alimentat bugetul Rusiei, în 2022, cu 28%, adică aproximativ 36,7 miliarde de dolari.

Indiferent dacă aceste cifre sunt reale sau nu, este clar că Moscova a atenuat parţial restricţiile asupra industriilor sale energetice, prin acordarea de preţuri avantajoase Chinei şi Indiei.

Ca dovadă a acestui nou trend, în prima jumătate a anului 2022, majoritatea exporturilor de petrol arctic ale Rusiei s-au îndreptat către Europa de Nord. În schimb, începând din a doua jumătate a anului, doar aproximativ o treime s-au îndreptat către regiune, iar până în noiembrie livrările s-au mutat aproape complet către Asia.

Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul a 11 consultanţi, estimarea privind consumul mediu de petrol din China, în 2023, indică un nivel record de 16 milioane de barili pe zi. Produsele energetice ruseşti sunt un element esenţial al acestei aprovizionări, depăşind Arabia Saudită ca sursă principală de petrol a Beijingului în 2022 şi asigurând aproximativ 4,5% din necesarul de gaze.

India profită la maximum de nevoia Rusiei

Din aprilie până în decembrie 2022, Rusia a exportat aproximativ 64.000 de barili pe zi de ţiţei arctic în India. Până în octombrie, cea mai mare sursă de ţiţei a Indiei a fost Rusia (22%). Iar până în noiembrie, exporturile ruseşti către India au atins un nivel record de 6,67 milioane de barili de ţiţei, cu încă 4,1 milioane de barili trimişi în decembrie.

Conform datelor Bloomberg, exporturile ruseşti de ţiţei au crescut cu 26%, până la 3,6 milioane de barili pe zi în săptămâna încheiată pe 17 februarie. În acelaşi timp, transporturile de la toate terminalele ruseşti de export, aflate la Marea Baltică şi Marea Neagră, precum şi din Orientul Îndepărtat, au atins maxime multi săptămânale.

Deşi creşterea remarcabilă a fost atribuită nivelului scăzut din săptămâna precedentă, media pe o lună arată o tendinţă ascendentă.

În China, India, Turcia şi alte destinaţii necunoscute s-au exportat 3,2 milioane bpd, aceasta fiind cea mai mare cifră de când seria de date a început să fie înregistrată, la începutul anului 2022

Un factor important pentru ca piaţa petrolului să experimenteze preţuri ridicate este redresarea economică a Chinei, însă efectele nu vor fi vizibile imediat.

Semnalul de înăsprire a dobânzilor din partea Fed se adaugă altor semnale negative, precum o posibilă recesiune iar pesimismul va pune presiune asupra pieţelor pentru o vreme.

Cererea crescută de petrol a Beijingului este în prezent alimentată, în mare măsură, de oferta suplimentară din Rusia. Acest lucru poate explica de ce preţul petrolului nu a crescut în pas cu cererea mai mare din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO