Eveniment

Anca Zevedei, şefa AMPOSDRU care avea pe mână 4,25 miliarde euro fonduri europene pentru HR, a fost schimbată din funcţie

Şefa fondurilor europene pentru HR a fost schimbată din funcţie

Cristina Zevedei a condus autoritatea de management a fondurilor pentru HR timp de un an

Autor: Adelina Mihai

03.05.2011, 23:51 2475

Anca Cristina Zevedei, 34 de ani, şefa autorităţii dema­nagement care gestio­nea­ză fonduri europene în valoare de 4,25miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane, a fostschimbată din funcţia de director general al instituţiei, pe care odeţinea din martie 2010.

"Doamna Cristina Zevedei şi-a încetat vineri mandatul. Decizia afost semnată de ministrul muncii, premierul Emil Boc", a spusNicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii.Premierul Emil Boc, care deţine şi funcţia de ministru al muncii, aspus ieri pentru Mediafax că decizia sa a fost una "managerială,pentru a asigura transparenţa totală în ancheta derulată în cazulfostului ministru al muncii".

Schimbarea directorului general al AMPOSDRU a venit la mai puţinde două săptămâni după ce Ioan Nelu Botiş, fostul mi­nis­tru almuncii, a renunţat la conducerea aces­tui minister după ce a fostim­plicat într-un scan­dal privind partici­parea soţiei saleîntr-un pro­iect finanţat din fondurile europene pentru re­surseumane, aflate în gestiunea Ministerului Muncii.

La conducerea AMPOSDRU a fost nu­mi­tă Carmen Ionel, 52 de ani,care a fost ante­rior şef de serviciu în cadrul direcţiei economicea in­stituţiei şi care va avea un mandat de şase luni. Licenţiatăîn economie în cadrul Aca­de­miei de Studii Economice, ea a lucratca eco­no­mist şi contabil în mai multe firme din Brăila, apoi camanager şi director de resurse uma­ne la firma Oty Services, cuactivităţi în industria confecţiilor. Din 2008 s-a angajat încadrul organismului intermediar al POSDRU Brăila, iar de laînceputul acestui an a fost transferată la AMPOSDRU, unde a ocupatiniţial funcţia de consilier superior, iar numai după douăsăptămâni a fost promovată ca şef serviciu economic.

Totuşi, de numele lui Zevedei se leagă cel mai mare grad deabsorbţie al fondurilor euro­pe­ne pentru HR, întrucât la începutulman­datului său, valoarea plăţilor efectuate prin acest program erade mai puţin de 80 mil. euro, iar sub gestiunea sa, la înce­pu­tullunii martie 2011, valoarea plăţilor a ajuns la 485 mil. euro.

Cristina Iova, fostul director general al in­sti­tuţiei, a fostdemisă la începutul lunii fe­brua­rie 2010, iar imediat dupădemiterea ei, plăţile de la Bruxelles au fost suspendate ca urmarea gra­dului redus de absorbţie. În prezent, peste 2.000 de proiectese află în curs de imple­men­tare prin POSDRU, iar valoareacumulată a acestora este de peste 80% din valoarea totală aprogramului, acesta fiind primul din cele 7 pro­grame operaţionalecare se apropie de final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO