Eveniment

Andreea Vass, consilier economic al premierului: Monitorizăm cu atenţie riscurile provocate de turbulenţele mondiale

Andreea Vass, consilier economic al premierului: Monitorizăm cu atenţie riscurile provocate de turbulenţele mondiale

Autor: Sorin Pâslaru

06.08.2011, 10:07 338

"Urmărim în detaliu toate riscurile pe care le presupunepropagarea turbulenţelor finanţelor mondiale asupra costurilor deîmprumut, asupra exporturilor şi asupra cheltuielilor statului cudatoria publică.Suntem în contact cu oficiali de la Ministerul deFinanţe şi BNR pentru monitorizarea situaţiei externe. Ne uităm cumare atenţie", a declarat Andreea Vass, consilierul economic alpremierului Emil Boc, comentând reducerea ratingului SUA de către agenţiaStandard&Poor's.

Andreea Vass afirmă că vulnerabilităţile externe sunt mai binegestionate acum pentru că "suntem mai pregătiţi decât în 2009".

"Datoria publică, chiar dacă este mai mare acum decât în 2008,nu e o vulnerabilitate. Datoria externă pe termen scurt totală, ceapublică şi cea privată contează ca vulnerabilitate. Din acest punctde vedere, acordul cu FMI este o plasă de siguranţă", afirmăVass.

"Trebuie să ţinem cont că CDS-urile (Credit Default Swap -costurile de asigurare împotriva falimentului, n.red.) Românieistau mai bine decât alte state mai mari din Europa de Vest",susţine consilierul.

Andreea Vass mai spune că cel mai important canal prin care s-arputea transmite criza în România este dependenţa de exporturilepepieţele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO