Eveniment

Antreprenorii au la dispoziţie 20 mil. euro să îşi facă „centre ca în Silicon Valley“

Antreprenorii au la dispoziţie 20 mil. euro să îşi...

Autor: Gabriel Razi

06.06.2012, 00:04 1667

Antreprenorii români care deţin Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM) au la dispoziţie în următorii doi ani fonduri europene în valoare totală de 20 milioane de euro pentru proiecte de training, consultanţă sau marketing cu condiţia să se asocieze în aşa-numitele "clustere", aglomerări industriale de tipul celor din industria auto de la Titu sau Craiova create pe modelul centrelor de IT din Silicon Valley (SUA).

"În principiu ideea clusterelor este aceea de a crea un business funcţional din mai multe IMM-uri în care fiecare trebuie să facă tot ce face mai bine. Spre exemplu, în cadrul unui cluster poate fi un IMM care ştie să producă lemnul, un altul care să facă mobila şi o altă firmă care se ocupă de retail. Schema de finanţare se adresează atât clusterelor deja formate şi celor neformate", a explicat Mădălina Miclea, director general al Organismului Intermediar pentru IMM din subordinea Ministerului Economiei, instituţie care gestionează fondurile europene destinate companiilor mici şi mijlocii.

Sectorul IMM-urilor a fost în anii de criză unul dintre cele mai afectate. Numai anul trecut din economie au dispărut 56.300 de firme mici şi mijlocii.

Datele de pe site-ul Registrului Comerţului arată că la sfârşitul anului trecut erau active 951.800 de persoane juridice şi fizice autorizate. Apetitul antreprenorilor pentru a începe afaceri de la zero este în continuare sub vârfurile din urmă cu cinci sau şase ani, atunci când apăreau 140-150.000 de businessuri noi/an. În 2011 în economie au apărut 125.000 de firme noi, în creştere usoară faţă de 2010.

Banii pentru proiectele pe fonduri europene luate de asociaţiile de IMM-uri de tip cluster sunt disponibili în cadrul Programului Operaţional pentru Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), în valoare totală de 2,6 miliarde de euro. Cea mai mare parte a banilor din acest program sunt disponibili pentru investiţiile făcute de companiile locale în utilaje şi alte echipamente. "Teoria acestui tip de asociere, cea a clusterelor, ţine de dimensiunea spaţială şi de importanţa economiilor de scală. Dacă factorii de producţie se aglomerează, atunci ei se consumă mai eficient. Când se vorbeşte despre clustere nu se vorbeşte numai despre parcurile industriale. Companiile membre ale acestor formaţiuni au legături funcţionale şi chiar complementare. Astfel de asocieri au stat la baza creării multor aglomerări industriale, printre care se numără şi cea din Silicon Valley", a explicat Dragoş Pîslaru, manager general al firmei de consultanţă GEA Strategy & Consulting, care asigură asistenţa tehnică pentru Ministerul Economiei în cadrul acestei linii de finanţare.

În prezent în România funcţionează 35 de clustere cu afaceri în industria auto, IT&C, electrotehnică, agricultură şi industria alimentară sau a lemnului, potrivit datelor Asociaţiei Clusterelor din România.

Una dintre aceste asociaţii este "Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy" din judeţul Covasna care reuneşte 37 de membri (producători de biomasă, procesatori, universităţi şi instituţii publice).

"Modelul pentru acest cluster a venit de la celelalte ţări din Uniunea Europeană. În Vest acesta este conceptul pe care se bazează economia. Toată ideea se învârte în jurul creşterii competitivităţii. Asocierea dintre firme nu este suficientă dacă nu există conexiuni cu administraţia locală sau cu universităţile. În cadrul asociaţiei avem atât producătorii de salcie energetică (materia primă din care se produce biomasa), procesatorii, jucătorii din industria mobilei, dar şi clienţii", spune Vajda Lajos, preşedintele Asociaţiei Green Energy.

În acest context, autorităţile pun la dispoziţia acestui tip de organizaţii de business fonduri totale de 20 milioane de euro în următorii doi ani. Cu ajutorul acestor bani "clusterele" pot depune proiecte pentru a accesa servicii de consultanţă, marketing, cercetaredezvoltare sau pentru a-şi trimite la traininguri angajaţii "cheie".

În cadrul acestei linii de finanţare sunt disponibile două tipuri de proiecte, de până la 200.000 de eurounde întreaga sumă este neram bursabilă, respectiv proiecte de până la 1,2 milioane de euro unde firmele trebuie să suporte între 15% şi 50% din întreaga valoare a proiectului.

Bugetul de 20 milioane de euro pentru proiectele pe bani europeni destinate clusterelor va fi acoperit de 50 de proiecte a câte 200.000 de euro şi de alte 8 proiecte de câte 1,2 milioane de euro fiecare.

Organizaţiile de IMM-uri (clusterele) pot depune proiecte prin intermediul acestei linii de finanţare în acest an în două intervale, în perioada 2 iulie - 3 septembrie, respectiv 15 octombrie - 14 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO