Eveniment

Arieratele din sănătate de până la 30 iunie vor fi plătite

Arieratele din sănătate de până la 30 iunie vor fi plătite
24.08.2010, 23:46 39

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a reiterat ieri la dezbatereaîn Senat a ordonanţei de urgenţă privind descentralizareaspitalelor că acest proces nu este unul politic şi că ministerulîşi va plăti toate arieratele înregistrate până la 30 iunie2010.
Precizările au fost făcute în urma ameninţării opoziţiei că va votaîmpotriva ordonanţei care prevede că spitalele trec laadministraţia localităţilor. Edilii acestora au fost rezervaţiîntrucât acestea sunt pline de datorii, iar comunităţile locale nuau bani să le acopere.
Spitalele din România acumulaseră, până în 30 iunie, datorii deaproximativ 859 de milioane de lei (204 mil. euro), ce vor fiachitate de la bugetul de stat. Fondurile au fost alocateMinisterului Sănătăţii în urma rectificării bugetare.
Guvernul a anunţat săptămâna trecută că Ministerul Sănătăţii vaprimi prin rectificarea bugetară 2,81 miliarde de lei (peste 600mil. euro), reprezentând transferuri din bugetul de stat cătrebugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătatepentru acoperirea deficitelor.
Potrivit Guvernului, la rectificarea bugetară ce va avea loc pânăla sfârşitul lunii august vor fi achitate arieratele înregistratede spitale până la data de 31 martie 2010, în valoare de 673 demilioane de lei. Ministrul sănătăţii dădea asigurări că poartădiscuţii cu Ministerul Finanţelor pentru plata sumelorintegrale.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMG) a susţinutrecent că statul îi
este dator cu 1,5 mld. lei. Per total, oamenii din acest businesssusţin că arieratele în sistem au ajuns la aproape 3 mld. lei. APMGatrăgea aten­ţia că este imposibilă continuarea credităriisistemului sanitar fără să fie afectat sprijinul pe care industrialocală de generice îl acordă în relansarea economiei.
Ministrul de resort a susţinut ieri că arieratele vor fi plătite şică ordonanţa trecută până la urmă de votul Senatului prevede platatuturor arieratelor înregistrate de spitale până la 31 martie. El aadăugat că la rectificarea bugetară de săptămâna trecută Guvernul aidentificat şi alocat resurse pentru ca Ministerul Sănătăţii săacopere arieratele spitalelor înregistrate până la 30 iunie2010.
Ordonanţa privind descentralizarea spitalelor restrânge numărulfuncţiilor de conducere din spitale. Ea prevede înfiinţarea unuiConsiliu de administraţie în care majoritatea membrilor estedesemnată de autorităţile locale.
Un amendament al opoziţiei acceptat la vot interzice angajaţilorunităţilor spitaliceşti să mai facă parte din consiliile deadministraţie ale acestora.
Argumentul Comisiei a fost că textul OUG putea da naştere lasituaţii în care un medic angajat al spitalului făcea parte atâtdin corpul medical, cât şi din conducerea acestuia, putând, camembru al CA, să participe la alcătuirea bugetului. Un altamendament acceptat prevede prelungirea până la 1 ianuarie atermenului de intrare în vigoare a coplăţii pentru administraţiilepublice în cazul investiţiilor pentru spitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO