Eveniment

Astăzi se dezbate în Parlament moţiunea de cenzură pe Codul muncii. 50.000 de sindicalişti au anunţat proteste

Astăzi se dezbate în Parlament moţiunea de cezură pe Codul muncii. 50.000 de sindicalişti au anunţat proteste

Autor: Adelina Mihai

16.03.2011, 12:10 48

Parlamentarii votează astăzi moţiunea decenzură depusă de opoziţie la Codul muncii (pe careGuvernul şi-a asumat răspunderea pe 8 martie), însă este puţinprobabil ca voturile în favoarea acesteia săconducă la căderea Guvernului. Pe de altă parte, sindicaliştii auanunţat că vor scoate în stradă 50.000 de oameni în Capitală, însemn de protest faţă de noua legislaţie.

"Nu avem nicio emoţie în ceea ce priveşte moţiunea decenzură. Opoziţia contestă în special faptul că nu a fostlăsată dezbaterea în Parlament, însă nu am făcut acest lucru pentrucă procesul ar fi durat foarte mult, iar România are nevoie de oîmbunătăţire a legislaţiei prin care să se ducă la crearea de noilocuri de muncă. Rata de ocupare în România trebuie să creascăpentru că, din 2002 încoace, ea este undeva la 58%, în timp ce înalte ţări rata de ocupare este de 64 - 65%", a spus ClaudiaBoghicevici, vicepreşedintele Comisiei de muncă din CameraDeputaţilor (din partea PDL). Pentru ca moţiunea să fie adoptată,este nevoie de 236 de voturi "pentru"- jumătate plus unu dinnumărul deputaţilor şi al senatorilor. Opoziţiei îi mai lipseşte 20de voturi pentru a ajunge la această cifră.

Guvernul Boc şi-a angajat săptămâna trecutărăspunderea în faţa Parlamentului pe modi­ficările aduse laCodul muncii, un proiect care ar putea duce laflexibilizarea pieţei muncii şi la crearea a aproape 90.000 delocuri de muncă, potrivit estimărilor Consiliului InvestitorilorStrăini (organizaţia care a elaborat principalele modificări alelegsilaţiei muncii). Guvernul nu a acceptat decât 8 amendamentedintre cele 144 depuse de parlamentari, iar opoziţia (PSD, PNL şiPC) - căreia i-au fost respinse majoritatea amenda­men­telor - adepus o moţiune de cenzură.

Investitorii străini susţin că România are nevoie de omodifi­care a legislaţiei muncii pentru a puteacombate creşterea numărului de şomeri prin crearea de locuri demuncă pe durată mai scurtă de timp.

La finele lunii ianuarie, 7.000 de angajaţi- o mare parte fiindangajaţi ai Dacia- au ieşit în stradă în semn deprotest faţă de Codul muncii, susţinând că vorajunge " sclavii Europei" dacă acesta se va adopta. Însă este puţinprobabil ca protestele sindicaliştilor să aibă vreun efect, devreme ce în vara anului trecut, când s-au redus salariilebugetarilor cu 25%, liderii de sindicat nu au reuşit să adunedestul de mulţi oameni care să protesteze împotriva măsurilor deaustreitate luate de Guvern.

Printre cele mai importante modi­ficări aduse se află pre­lun­gireaperioadei de probă, pre­lungirea duratei pe care se pot încheiacontractele pe perioadă determinată şi cele încheiate în cadrulmisiunilor de muncă temporară, precum şi o eliminare a birocraţieiîn procesele de concediere şi de angajare.


Ce modificări ale Codului muncii vor duce la oflexibilizare a pieţei muncii


@ Perioada de probă s-a prelungit la 45 de zile pentru funcţiile deexecuţie (faţă de 30 de zile) şi la 120 de zile (de la 90) pentrufuncţiile de conducere

@ Contractele pe perioadă determinată pot fi rpelungite până lao durată de 3 ani (faţă de o perioadă de doi ani)

@ Contractele temporare de muncă pot dura 3 ani, şi nu doi

@ Se abrogă articolul care prevede că absolvenţii instituţiilorde învăţământ se pot încadra, la debutul în profesie, pe baza uneiperioade de rpobă de cel mult 6 luni.

@ Se abrogă articolul care prevedea angajarea succesivă pentruperioadele de probă a mai mult de trei persoane pentru acelaşipost

@ Se triplează amenzile pentru cei care folosesc munca la negru,iar în cazul în care sunt folosiţi mai mult de 5 angajaţi,intervine şi pedeapsa penală. Firmele care angajează la negru numai au dreptul să participe la licitaţii, să primească fonduripublice sau europene pentru o perioadă de până la 5 ani.

@ Se stabilesc obiective individuale de performanţă şi criteriide evaluare a angajatului, care vor fi scrise în contractul demuncă ; în cazul concedierilor colective, se va ţine cont decriteriile de performanţă, şi nu de cele sociale.

@ Salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul dea fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşiactivitate, fără concurs sau perioadă de probă, în termen de 45 dezile de la data concedierii.

@ Contravaloarea pagubei provocate de către angajat în timpulmuncii şi imputată acestuia pentru recuperare de către angajator nupoate fi mai mare de echivalentul a cinci salarii minime brute peeconomie.

@ Contractele colective de muncă şi actele adiţionale ale cărorprevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi încheiatedupă această dată pe durate care vor fi stabilite prin legespecială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO