Autorităţile s-au angajat în faţa FMI să facă 7.000 de concedieri în companiile de stat până în august

1 iul 2011 Autori: Adelina Mihai , Claudia Medrega

Cel puţin 6.910 posturi din companiile de stat afla­te în sub­ordinea Minis­te­ru­lui Eco­no­miei şi cel al Trans­por­tului vor fi re­struc­tu­ra­te până în luna august a acestui an, po­tri­vit unei anexe din scrisoarea de in­tenţie trans­misă de autorităţile ro­mâ­ne către FMI şi aprobată la începu­tul aces­tei săp­tă­mâni. Reducerea efecti­vului de per­so­nal se va face prin rapor­ta­re la numărul de angajaţi pe care l-a avut fiecare com­panie la finele anului trecut.

Cele mai multe concedieri se vor face în rândul angajaţilor din cadrul CFR Marfă, unde până în luna iulie, nu­mă­rul de angajaţi va trebui să se re­ducă cu 3.000 de poziţii. Repre­zentanţii com­pa­ni­ei au informat încă de la finele lunii mai că angajaţii vor avea un program de lu­cru redus cu două zile şi că abia din lu­na iulie vor fi reduse 3.000 de posturi prin con­cedieri colective, măsuri menite să di­mi­nueze pierderile, arie­ratele şi să se în­cadreze în fondul de salarizare aprobat.

Şi CFR Călători va face 1.000 de con­ce­dieri până la finele lunii iulie. Com­pania a demarat recent procesul de re­or­ganizare teritorială, prin care nu­mărul regionalelor va fi înjumătăţit, la patru unităţi din opt, restul fiind trans­formate în centre comerciale.

Guvernul continuă astfel măsurile de austeritate, impuse în acordurile în­che­iate cu FMI, pentru a putea reduce chel­tuielile în administraţia publică. Din sectorul bugetar au dispărut aproape 153.000 de salariaţi din decembrie 2008 pâ­nă la finele lunii aprilie a acestui an, arată datele de la Ministerul de Finanţe, iar numărul de bugetari a ajuns în luna aprilie la 1,24 milioane de salariaţi.

Eliminarea arieratelor, numirea ma­nage­mentului privat, numirea consi­lierilor juridici pentru privatizare în unele cazuri şi creşterea veniturilor sunt alte direcţii de acţiune pentru companiile de stat în perioada următoare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2011

 
Cuvinte cheie:
concedieri
, FMI
, companii de stat
, angajaţi
, Ministerul Economiei
, Ministerul Transportului

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide