Eveniment

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a împrumutat cu 100 milioane lei primăria din Galaţi pentru modernizarea infrastructurii

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a...

Autor: Ioan Dornescu

28.10.2014, 00:03 298

Cu finanţarea BERD, primăria va reabilita străzile principale, inclusiv infrastructura de apă, va achiziţiona troleibuze noi şi va introduce un sistem automat de taxare.

"Galaţi este un oraş din estul României, important port la Dunăre, cu o populaţie de 250.000 de locuitori. Economia oraşului se bazează pe importanţa portului Galaţi, a şantierului naval, exportului de produse metalurgice, Galaţi fiind unul din cele mai mari noduri de trafic comercial din România. Cu toate acestea, investiţiile insuficiente în infrastructura urbană au dus la deteriorarea şoselelor, restricţionarea capacităţii de transport pasageri, creşterea timpului de deplasare şi a consumului mare de combustibil, conducând la un nivel ridicat de poluare şi costuri ridicate de transport", se arată într-un comunicat al băncii.

Cu ajutorul BERD şi a fondurilor nerambursabile, oraşul va dezvolta un plan de mobilitate urbană durabilă, în conformitate cu standardele Uniunii Europene, municipalitatea urmând totodată să lanseze noi scheme de finanţare şi să instituie un fond destinat întreţinerii drumurilor.

"Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat de BERD, care merge dincolo de investiţii în infrastructură. Transferul de know-how şi asistenţă în dezvoltarea şi implementarea unei strategii pe termen lung pentru gestionarea transportului urban sunt la fel de importante pentru furnizarea de servicii îmbunătăţite", a declarat, în comunicat, Marius Stan, primarul oraşului Galaţi.

Banca a finanţat deja proiecte similare în Sibiu, Iaşi, Arad, Braşov şi Piteşti, investind 180 milioane euro în modernizarea transportului urban în România.

"Drumuri mai bune, troleibuze moderne şi un sistem de taxare automat vor face transportul public din Galaţi mai eficient şi, prin urmare, mai atractiv. Scopul nostru este acela de a încuraja locuitorii să treacă de la autoturismele private la transportul public, fapt de care vor beneficia atât comunitatea, cât şi economia şi mediul înconjurător", a afirmat Jean-Patrick Marquet, director BERD pentru infrastructura municipală şi de mediu.

În România, BERD a investit până în prezent 6,8 miliarde euro în 364 de proiecte din diverse sectoare. De asemenea, banca a mobilizat pentru aceste investiţii peste 14 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO