Eveniment

Banca Mondială recomandă Guvernului înjumătăţirea numărului de ordonanţe de urgenţă

Autor: Ovidiu Bărbulescu

11.01.2011, 23:57 35

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Mondiale au convenitieri să înceapă aplicarea planului de acţiuni elaborat în urmarecomandărilor instituţiei financiare şi care urmăreşte, înprincipal, simplificarea mediului de afaceri şi reducereabirocraţiei, au declarat surse guvernamentale.

Planul va fi derulat de un grup de lucru, ai cărui membri voravea asistenţa tehnică a Băncii Mondiale, inclusiv cu experţistrăini, au declarat sursele citate. Grupul de lucru va monitorizaşi viitoarele proiecte de investiţii finanţate de Banca Mondială înRomânia.

Decizia a fost luată în discuţia avută, la Palatul Victoria, depremierul Emil Boc cu Philippe Le Hourerou, vicepreşedinte alBăncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală. Ladiscuţii au participat şi miniştrii agriculturii, finanţelor,educaţiei şi transporturilor.

"S-a încheiat un ciclu de trei ani pentru care au fost gânditemai multe proiecte finanţate de Banca Mondială, iar instituţia adorit să afle stadiul acestor proiecte, pentru a pregăti următorulciclu de trei ani pentru investiţii", au declarat sursele.

Agenţia MEDIAFAX a prezentat, la sfârşitul anului trecut, planulde acţiuni elaborat de Guvern în urma recomandărilor transmise deBanca Mondială.

Documentul relevă că Guvernul va înfiinţa o secţie pentrucontrolul cartelurilor care afectează concurenţa pe piaţă, vasuplimenta ajutoarele de stat pentru investiţii care genereazăafaceri în activităţi adiacente şi va analiza varianta introduceriimanagementului privat în companiile din transport monitorizate cuFMI.

Atribuţiile adunării generale a acţionarilor din companiileaflate în portofoliul Ministerului Transporturilor vor fi revizuiteîn sensul limitării problemelor pe care acestea trebuie să leavizeze imediat sau asupra cărora au drept de veto faţă dedeciziile consiliilor de administraţie. Va fi redus numărul demembri în consiliile de administraţie din aceste companii, iarfuncţia de director general (reprezentând conducerea executivă) vafi separată de cea de preşedinte al consiliului de administraţie(conducerea deliberativă), prin modificarea legislaţiei.

Într-un interval mai mic de şase luni vor fi înfiinţatesocietăţi de transport feroviar de călători de scurt şi lungparcurs, pentru o flexilitate comercială mai mare, iar bugetareamultianuală în baza indicatorilor tehnico-economici va fi extinsăla toate companiile din subordinea MinisteruluiTransporturilor.

Consiliul Concurenţei se va implica în procedurile deachiziţie/licitaţie, pentru respectarea regulilor de concurenţă,iar în şase luni va fi înfiinţată o "unitate de advocacy"(asistenţă-n.r.) care să emită cel puţin 20 de recomandări pentrudescurajarea practicilor anticoncurenţiale până în anul 2012. Va fiînsă înfiinţată şi o "unitate dedicată pentru carteluri", care săiniţieze cel puţin 20 de inspecţii inopinate anual pentru averifica posibile probleme de concurenţă pe piaţă.

Inspectorii din cadrul Consiliului Concurenţei vor fi remuneraţila nivelul magistraţilor sau al angajaţilor din Banca Naţională aRomâniei, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Privateori Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, instituţii care nuintră sub incidenţa Legii salarizării unitare din sectorul public,astfel încât rata fluctuaţiei de personal să scadă sub 5%. Înacelaşi timp, o sumă reprezentând 10% din amenzile şi taxeleaplicate de Consiliul Concurenţei ar urma să nu mai fie vărsată labugetul de stat, ci folosită ca fond de premiere pentruinspectori.

Documentul mai relevă că Guvernul va introduce clauze deconfidenţialitate şi de neconcurenţă pentru inspectorii ConsiliuluiConcurenţei şi va stabili prin legislaţie o perioadă denumită de"carantină", în care personalul, managerii sau membrii plenului sănu poată părăsi instituţia pentru a ocupa în sectorul privatpoziţii direct legate de activităţile în care sunt implicaţi.

În instituţiile publice vor fi desemnate persoane a cărorresponsabilitate va fi să adune informaţii şi date privindproblemele care ar putea afecta concurenţa.

Pentru limitarea deficitului bugetar, Guvernul va menţinedreptul Ministerului Finanţelor de a ajusta unilateral solicitărilebugetare ale ministerelor, în cazul în care acestea depăşescplafoanele bugetare aprobate, iar funcţia ministerului demonitorizare a companiilor de stat va fi întărită.

"Mandatul şi capacitatea Ministerului Finanţelor vor fi extinseîn vederea includerii managementului performanţei operatoriloreconomici cu capital integral sau majoritar de stat", se arată îndocument.

Planul de acţiune al Guvernului mai relevă că nivelul total almăsurilor de ajutor de stat, exprimat ca procent din PIB, va firedus progresiv, dar procentul ajutorului de stat acordat pentruobiective orizontale (investiţii care să genereze afaceri înactivităţi adiacente -n.r.) va creşte, într-un interval maxim de 18luni, de la 77%, în 2008, la aproape 90%, în 2013, din totalulajutoarelor acordate.

Un alt obiectiv al Guvernului, la recomandarea Băncii Mondiale,este reducerea cu 50% a numărului de ordonanţe de urgenţă, dargradul de prioritate este indicat ca unul "mediu", iar termenulmaxim până la care să fie limitat numărul acestor acte normative afost stabilit la 18 luni.

Alte intenţii enunţate sunt reducerea numărului de proiecteînscrise pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern (totîntr-un interval maxim de 18 luni) şi modificarea legislaţiei însensul delegării de competenţe de la nivelul Guvernului cătreministere în ceea ce priveşte actele administrative şi/sau tehnice(6 luni).

ovidiu.barbulescu@mediafax.ro

Ce propune Banca Mondială

n înfiinţarea unei secţii pentru controlul cartelurilor

n management privat în companiile de transport

n înfiinţarea de societăţi de transport feroviar de scurt şi delung parcurs

n reducerea în 18 luni la jumătate a numărului de ordonanţe deurgenţă emise de Guvern

n reducerea în 18 luni a numărului de acte suplimentareintroduse pe ordinea de zi a şedinţei de guvern

n delegarea către ministere a unor decizii pe care le iaGuvernul pentru probleme de mai mică importanţă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO