Eveniment

Băncile îşi vor refinanţa clienţii fără comisioane şi garanţii suplimentare

Băncile îşi vor refinanţa clienţii fără comisioane şi garanţii suplimentare

Autor: Alexandra Chelu

23.11.2010, 23:55 18

Băncile ar putea fi obligate să accepte cererile de refinanţaredin partea propriilor clienţi bun-platnici conform condiţiilor decreditare anunţate de bancă pentru clienţii noi, fără comision deanaliză şi fără reevaluarea garanţiilor sau a gradului de risc,potrivit unui amendament la Ordonanţa 50 privind creditelepopulaţiei, aprobat ieri de deputaţii din Comisia de Buget, Finanţeşi Bănci.

Totodată, deputaţii au stabilit că băncile vor putea să reducăvoluntar marja la credite sau să aplice un nivel mai redus alindicelui de referinţă pe parcursul derulării contractului, dar,ulterior, să şi revină la condiţiile iniţiale.

Ordonanţa se aplică şi contractelor de credit aflate în derularela momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, iar băncileau fost nevoite să lege dobânzile în funcţie de indicii dereferinţă ai pieţelor monetare. Instituţiile de credit au aplicatprevederile ordonanţei prin păstrarea costului anterior, respectivprin majorarea marjei din contract.

Unii clienţi au fost nemulţumiţi de acest mod de aplicare anoilor reglementări, în condiţiile în care Euribor şi Libor se aflăîn prezent la niveluri minime, iar dobânzile se vor majora înviitor în momentul în care cei doi indici vor creşte.

În textul iniţial al ordonanţei se menţiona că valoarea marjeişi valoarea indicelui de referinţă pot fi reduse, dar deputaţii auconsiderat că fără precizarea adusă prin amendament băncile nu vorreduce marja din cauza faptului că nu o pot majora ulterior.

Deputaţii au discutat şi despre un amendament care reprezintă osoluţie de compromis între modul în care băncile au aplicatprevederile Ordonanţei 50 şi pretenţiile clienţilornemulţumiţi.

Mai exact, amendamentul prevedea ca pentru creditele cu dobândavariabilă aflate în derulare la data intrării în vigoare a noilorreglementări, marja de dobândă să fie stabilită prin scăderea dinvaloarea dobânzii variabile de la data încheierii contractului avalorii indicelui de referinţă de la data încheierii contractului.Acesta nu a fost votat însă de deputaţi.

Ordonanţa 50, care transpune în legislaţia naţională o directivăeuropeană privind transparentizarea condiţiilor din contractele decredit, a fost aprobată de Guvern în luna iunie, iar băncile auavut termen de aplicare pentru contractele în derulare de 90 dezile, până pe 20 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO