Eveniment

Băncile vor să vândă în august şi septembrie case executate silit de 20 mil. euro

Restructurările de credite nu mai dau rezultate, iar bancherii ajung din ce în ce mai des la executarea silită a locuinţelor cu care sunt garantate împrumuturile
03.08.2010, 23:53 424

Alte câteva milioane de euro valorează terenurile şi spa ţiilecomerciale şi industriale recuperate de bănci de la clienţii carenu şi-au mai plă tit ratele la credit şi pe care încearcă să levalorifice în prezent.

Valoarea de piaţă a caselor şi apar tamentelor scoase lalicitaţie de bănci este însă sensibil mai mare, având în vedere căîn majoritatea cazurilor preţul de pornire este redus cu 25% faţăde va loarea stabilită iniţial, semn că bunul respectiv se află celpuţin la a doua licitaţie.

Executorii bancari spun că numărul potenţialilor cumpă ră tori acrescut în ultima pe rioadă, după ce anunţurile cu bunurirecuperate au devenit mai vizibile prin publicarea pe site-urilebăncilor, dar că majoritatea proprietăţilor executate silit se vândîn continuare abia după mai multe licitaţii.

"Perioada în care este vândut un bun aflat în executare silităvariază destul de mult de la caz la caz, dar în medie se găseşte uncumpărător după trei-cinci licitaţii organi zate. În ultima vremeam observat însă o creştere a numărului de persoane interesate deastfel de bunuri, mai ales acolo unde anunţurile au fost publicatepe site-urile băncilor sau în publicaţii regionale", spune unexecutor bancar din cadrul Piraeus Bank.

Numărul executărilor silite a crescut rapid în ultimele luni,astfel că dacă la începutul anului numărul anunţurilor cu bunurimobile şi imobile scoase la licitaţie era de 200-300 pe lună, acumdoar numărul anunţurilor cu locuinţe depăşeşte 400, astfel căbăncile au ajuns să publice licitaţiile pro gra mate la începutullunii septembrie chiar din iulie.

De exemplu, BRD are de vânzare 120 de case şi apartamente plus60 de terenuri şi mai multe spaţii co mer ciale, utilaje şiautovehicule. Raif fei sen şi Leumi au câte 70 de anunţuripublicate, în timp ce Banca Românească, OTP Bank şi Credit Europeau între 35 şi 50 de locuinţe scoa se la licitaţie. Cele mai multelocuinţe şi terenuri executate silit de bănci sunt situate înArgeş, Constanţa, Hunedoa ra, Dolj, precum şi în zona de vest aţării.

Bunurile recuperate se vând destul de greu, în condiţiile încare băncile ţin preţurile sus şi în foarte puţine cazuri acceptăsă vân dă o proprietate pentru mai puţin de 75% din preţul deevaluare. "La a doua licitaţie preţul de pornire poate fi scăzut cu25%, abia după a treia licitaţie existând posi bilitatea cavânzarea să aibă loc la cel mai bun preţ oferit. De obicei, băncileimpun însă un prag sub care preţul nu poate fi cobo rât, pentru cănu vor să-şi piardă garan ţiile pentru un preţ derizoriu", spuneexecutorul de la Piraeus.

Executorii spun că băncile găsesc mai uşor cumpărători pentruautovehiculele şi echipamentele recuperate, în condiţiile în careşi preţul acestora este mai mic.

Chiar dacă autoturismele şi echipamen tele se vând mai uşordecât imobilele exe cutate silit, acestea au o pondere redusă întotalul bunurilor scoase la licitaţie de bănci. De asemenea,autoturismele şi celelalte bunuri mobile sunt mult mai greu derecuperat de la clienţii rău-platnici, pentru că pot fi ascunsefoarte uşor, iar cele recu pe rate au de multe ori piese lipsă saudiverse defecţiuni, mai spun executorii.

Cele mai multe proprietăţi scoase la licitaţie se află înprovincie, de foarte multe ori în mediul rural sau în oraşele mici,unii analişti apreciind că băncile preferă să vândă garanţiile înzonele în care nu mai văd vreo posibilitate de creştere a preţuluiacestora, în timp ce în cazul proprietăţilor din Bucureşti maiaşteaptă o eventuală re ve nire a pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO