Eveniment

Briefingul zilei de 13 octombrie 2023

Briefingul zilei de 13 octombrie 2023
Foto: AFP / MediafaxFoto
13.10.2023, 00:00 33

» Israelul a atacat aeroporturile siriene din Damasc şi Alep

Siria a declarat că forţele israeliene au lansat joi atacuri cu rachete simultan asupra aeroporturilor din capitala sa Damasc şi a oraşului nordic Alep. O sursă militară siriană citată de agenţia de presă de stat SANA a declarat că „exploziile de rachete” au lovit cele două aeroporturi în acelaşi timp, scrie Reuters. Surse citate de Reuters au spus că atacurile asupra celor două aeroporturi sunt menite să perturbe liniile de aprovizionare iraniene către Siria, unde influenţa Teheranului a crescut de când a început să-l sprijine pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil care a început în 2011.

» Vouchere de 500 de lei pentru copiii din familii cu venituri mici

Peste 400.000 de copii care merg la grădiniţă şi la şcoală şi care provin din familii cu venituri mici vor primi vouchere în valoare de 500 de lei pentru achiziţionarea de rechizite şi haine, a anunţat premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern de ieri. Ciolacu spune că tichetele vor fi primite anual, timp de patru ani, începând cu anul şcolar 2023-2024, iar finanţarea, care va fi de 120 milioane euro, este asigurată integral din fonduri europene.

» O altă dronă rusească a căzut în România

Echipele de teren ale Ministerului Apărării Naţionale au găsit un crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă de vegetaţie aflată la 3 km vest de localitatea Plauru, joi dimineaţă, după cum a informat MApN.  În ultimele săptămâni, mai multe fragmente de la două drone au fost găsite pe teritoriul României. 

» Cel puţin 11 angajaţi ai ONU au fost ucişi în în Gaza

Cel puţin 11 angajaţi ai ONU au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene în Gaza din weekend, au declarat oficialii ONU, citaţi de CNN. ONU a cerut finanţare de urgenţă pentru a continua activitatea umanitară în enclava palestiniană aflată în conflict. Printre morţi se numără cinci profesori, un ginecolog, un inginer, un consilier psihologic şi trei angajaţi de sprijin. De asemenea, treizeci de elevi de la şcolile ONU au fost ucişi, a spus organizaţia.

» Mai mult de 17.600 de studenţi străini, înregistraţi în România

Potrivit IGI, în prezent, pe teritoriul României se află 17.615 studenţi cetăţeni străini, cei mai mulţi din Moldova, Maroc şi Israel. Majoritatea au optat să urmeze studiile în centrele universitare din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş. Poliţişti de imigrări, împreună cu reprezentanţi ai inspectoratelor teritoriale de muncă, vor desfăşura săptămâna viitoare, la nivel naţional, o campanie de informare a străinilor aflaţi la studii pe teritoriul României cu privire la condiţiile în care pot fi prestate activităţile lucrative pe teritoriul naţional.

» Arabia Saudită şi Rusia, „cooperare strânsă” pe piaţa petrolieră

Arabia Saudită şi Rusia şi-au reafirmat cooperarea strânsă pe piaţa petrolieră printr-o demonstraţie publică de unitate, desfăşurată în cadrul unui important eveniment industrial ţinut la Moscova, scrie Bloomberg. Cele două ţări fac în prezent reduceri suplimentare ale ofertei, în plus faţă de cele convenite de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, pentru a preveni intrarea pieţei în excedent.

» Lupta cu drogurile, subiect de discuţie în CSAT

CSAT a stabilit, în şedinţa de joi, un pachet de măsuri pentru a combate mai eficient traficul şi consumul de droguri. „CSAT a stabilit, în şedinţa de joi, un pachet de măsuri pentru a combate mai eficient traficul şi consumul de droguri”, anunţă Administraţia Prezidenţială. Membrii CSAT au decis constituirea unui grup de lucru interinstituţional care va elabora un plan comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea riscurilor generate de traficul şi consumul de droguri.

» Ciolacu: Suplimentăm personalul secţiei de antidrog a DIICOT cu 25 de persoane

Executivul a aprobat joi, suplimentarea schemei de personal a secţiei de antidrog, din cadrul DIICOT, cu 25 de posturi, anunţă premierul Marcel Ciolacu. „Suntem decişi să acţionam mult mai eficient împotriva reţelelor de traficanţi. (...) Venim astăzi (joi - n.r.) şi cu o decizie majoră în lupta contra traficului de droguri! Suplimentăm schema de personal a secţiei de antidrog, din cadrul DIICOT, cu 25 de posturi”, spune Marcel Ciolacu. Premierul a mai spus că, în prezent, sunt doar 16 procurori care se ocupă la nivel central de problema drogurilor.

» Burse de studiu pentru elevii români din Ucraina

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunţat că a deschis procesul de selecţie a partenerilor prin intermediul cărora se vor acorda burse de studiu elevilor români cu domiciliul în Ucraina, sprijin financiar pentru cadrele didactice care predau limba română în Ucraina şi burse de studiu pentru studenţii care urmează cursurile catedrelor de limba română din Ucraina. Bursele sunt de 2.000 de lei per elev, student sau cadru didactic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO