Eveniment

Bucureştiul are de joi primul "mall cultural". Biblioteca Naţională se deschide după investiţii de 70 mil. euro

Bucureştiul are de joi primul "mall cultural". Biblioteca Naţională se deschide după investiţii de 70 de mil. euro

Autor: Madalina Cerban - Mediafax

13.12.2011, 13:41 4185

Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României va fi inaugurat, joi, de la ora 13.00, de ministrul Culturii Kelemen Hunor, la eveniment fiind aşteptat şi premierul Emil Boc, au declarat reprezentanţii Ministerului Culturii.

Noul sediu va fi inaugurat în contextul finalizării lucrărilor de construcţie la clădirea de pe bulevardul Unirii din Bucureşti. Evenimentul va fi rezervat presei şi va constitui o avanpremieră, înaintea deschiderii propriu-zise a clădirii pentru public, au precizat reprezentanţii Ministerului Culturii.

Ulterior, ocuparea noului spaţiu de către Biblioteca Naţională a României şi deschiderea lui pentru public se va face treptat, au mai spus reprezentanţii instituţiei conduse de Kelemen Hunor.

Totodată, din ianuarie 2012, în noua clădire a Bibliotecii Naţionale a României, se va muta şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), după cum a anunţat, în 5 decembrie, ministrul Kelemen Hunor, prezent la şedinţa Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, la discutarea bugetului MCPN pe 2012.

"După 22 de ani, eu spun că este un pas important, vom avea o clădire pentru Biblioteca Naţională şi, încet-încet, vom aduna toate colecţiile din depozite", a spus ministrul Culturii.

În prezent, Ministerul Culturii are sediul pe Şoseaua Kiseleff, lângă Muzeul Satului. Clădirea de pe Kiseleff aparţine Muzeului Satului şi a fost dată în folosinţă Ministerului Culturii în noiembrie 2003, după cum a mai spus Kelemen Hunor, în şedinţa Comisiilor de Cultură ale Parlamentului.

În prezent, sunt puse la punct ultimele detalii pentru finalizarea lucrărilor la noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, din bulevardul Unirii. Sediul Bibliotecii Naţionale va fi finalizat de Aedificia Carpaţi S.A., contractul dintre firmă şi Ministerul Culturii fiind semnat în martie 2009. Oferta depusă de Aedificia Carpaţi la licitaţia organizată de Ministerul Culturii pentru finalizarea noului sediu al Bibliotecii Naţionale a fost de 69.963.068 euro fără TVA, perioada de execuţie fiind de 30 de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO