Eveniment

Bucurestiul este cel mai putin costisitor dintre marile orase europene

21.06.2005, 19:31 18

Bucurestiul este cel mai ieftin oras european din punctul de vedere al costurilor de trai si ocupa locul 103 la nivel mondial, potrivit unui clasament al celor mai scumpe mari orase realizat de compania Mercer Human Resource Consulting.

Studiul acopera 144 de orase si se bazeaza pe analiza comparativa a costurilor corespunzatoare la peste 200 de indicatori, printre care costurile cu intretinerea locuintei, asigurarea hranei, procurarea hainelor si a bunurilor de folosinta casnica. La acestea se adauga cheltuielile pentru transport si divertisment.

Datele sunt destinate in special companiilor multinationale pentru a le ajuta sa calculeze nivelul remuneratiei pentru angajatii care lucreaza in strainatate. Clasamentul a fost realizat in luna martie.

Autorii spun ca la nivelul clasamentului s-au inregistrat o serie de schimbari comparativ cu cel realizat anul trecut cauzate in mare parte de fluctuatia euro si a dolarului.

"Fluctuatiile monetare si ratele de schimb pot avea o influenta considerabila asupra a ceea ce poate cumpara un expat cu banii pe care ii primeste. Provocarea pentru companiile multinationale este sa se asigure ca pachetul salarial pentru expatii sai ramane suficient de atractiv pentru a pastra in companie angajatii cheie, dar, in acelasi timp, sa se asigure ca nu platesc mai mult decat trebuie", spune Yvonne Sonsino, analist al companiei Mercer.

Ea a adaugat ca pe masura ce tarile mai putin costisitoare atrag tot mai multe investitii straine, distanta dintre acestea si tarile "scumpe" incepe sa se micsoreze.

Cel mai scump oras din lume a ramas si in acest an Tokio, urmat de Osaka - oras care anul trecut era pe locul al treilea. Locurile urmatoare sunt ocupate de Londra (locul 2 anul trecut) si Moscova (locul trei in 2004). Printre cele mai scumpe orase din lume se mai plaseaza Geneva (locul 6), Zurich (7), Copenhaga (8) si Oslo (care a urcat de pe locul 15 pe 10).

La nivel european, se observa o schimbare majora in ceea ce priveste orasele din noile state membre ale Uniunii Europene care au urcat cu aproape zece pozitii. De exemplu, Budapesta ocupa in 2004 locul 34, iar anul acesta a urcat pe 24.

"Aceasta evolutie este determinata, pe de o parte, de faptul ca noile state membre incearca sa-si aduca infrastructura la standardele Uniunii, iar, pe de alta parte, de faptul ca au devenit mult mai atractive pentru investitiile companiilor multinationale", explica Laurence Sepede, analist in cadrul companiei de resurse umane.

Budapesta a devenit anul acesta chiar mai scump fata de orasele americane Los Angeles - care se situeaza pe locul 44 la nivel mondial, San Francisco (locul 50) sau Chicago (locul 52). New York continua sa fie cel mai scump oras din America de Nord si ocupa locul 13 la nivel mondial.

"Multe dintre orasele americane au cazut pe pozitii inferioare anul acesta din cauza deprecierii dolarului in raport cu euro, dolarul canadian sau monedele asiatice", spune Sepede.

O situatie similara se intalneste si in cazul oraselor din America de Sud, care au devenit printre cele mai ieftine din lume dupa deprecierea monedei din Argentina in 2002. Practic, Asuncion este capitala cu cele mai reduse costuri, fiind plasata pe locul 144 in clasamentul Mercer.

In ceea ce priveste zona asiatica, patru din primele zece cele mai scumpe orase din lume sunt situate in Asia, Tokio ocupand locul intai in lume. "Orasele din China au coborat in clasamentul mondial, in conditiile in care moneda nationala urmareste evolutia dolarului si a fost astfel influentata de deprecierea lui", a mai spus analistul Mercer. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO