Eveniment

Bucureştiul s-a speriat de „setea de pământ“ românesc a străinilor

Bucureştiul s-a speriat de „setea de pământ“ românesc a străinilor

Foto Cristina Nichituş

Autor: Gabriel Razi

07.07.2011, 00:07 6890

Bucureştiul examinează în mod serios posibilitatea să cearăComisiei Europene amânarea termenului până la care străiniilor leeste interzis să cumpere teren în România - 2014 - de teama că obună parte a suprafeţelor agricole vor intra sub control străin,fără niciun fel de posibilitate de gestiune asupra traseuluiproducţiei.

"Mă îngrijorează interesul companiilor străine pentru terenulromânesc. Legislaţia ar trebui să pună nişte bariere. Pământul esteieftin, există riscul să ne trezim cu mulţi proprietari străini. Artrebui să mergem mai mult pe concesiuni decât pe înstrăinare deterenuri", a susţinut ieri ministrul de externe Theodor Baconschila un seminar pe teme agricole organizat de Forum Invest.

Interesul străinilor pentru terenul agricol din România estemare, în condiţiile în care aici un hectar de teren costă între1.000 şi 2.000 de euro, în timp ce în Vest aceeaşi suprafaţă poateavea un preţ şi de 40 de ori mai mare. Spre exemplu, în Olanda unhectar de teren agricol costă aproape 50.000 de euro.

Ministerul Agriculturii nu are o statistică centralizată privindnumărul companiilor cu capital neautohton care deţin terenuriagricole, însă informaţiile din piaţă arată că in­vestitoriistrăini ar putea controla deja câteva sute de mii de hectare. Spreexemplu, companii precum Maria Trading şi Agro Chirnogi, deţinutede un grup de oameni de afaceri libanezi, controlează peste 25.000de hectare de teren agricol, germanii de la Aton Transilvaniaexploatează prin mai multe companii circa 25.000 de hectare deteren.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare,dintre care 9,4 milioane de hectare teren arabil.

Ipoteza amânării datei pănă la care nerezidenţii pot cumpărapământ în România a mai fost adusă în discuţie şi de ministrulagriculturii Valeriu Tabără având în vedere că peste doi aniRomânia va fi obligată, aşa cum s-a angajat prin tratatul deaderare la UE, să ridice restricţiile privind vânzarea de terencătre cetăţenii Uniunii, nerezidenţi. Această temă a revenit curecurenţă în discuţiile politice în ultima perioadă şi pe fondulexploziei preţurilor la produse agroalimentare din ultimul an.

În acest moment străinii nu pot cumpăra la liber terenuri pepiaţa locală însă aceştia pot face astfel de achiziţii odată ce îşiînfiinţează o companie în România. Practic, nu există nicio barierăreală care să împiedice un investitor străin să cumpere terenuriagricole.

În plus Comisia Europeană a recomandat României şi Bulgariei laînceputul acestui an să ridice mai devreme de 2014, aşa cum prevedetratatul de aderare, restricţiile privind achiziţiile de terenuriagricole de către străinii nerezidenţi.

Deputatul Valeriu Steriu, care este şi preşedinte al ComisieiPrezidenţiale pentru Politici de Dezvoltare a Agriculturii, asusţinut ieri că România ar putea cere autorităţilor de laBruxelles menţinerea restricţiilor de cumpărare şi după 2014 pentrucă terenurile de pe piaţa locală au preţuri foarte mici, iar un valde achiziţii ar pune în pericol securitatea alimentară aRomâniei.

"Susţin ideea de a prelungi termenul cu încă 3 ani, terenulagricol este foarte ieftin. Ungurii şi lituanienii au reuşit să îşiprelungească acest termen", spune Steriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO