Eveniment

Bugetul de stat, din lac în puţ: cheltuielile au încetinit în iulie, dar şi veniturile. Veniturile la buget au fost de 288 mld. lei, +12%, iar cheltuielile au fost de 327 mld. lei, +15%. Au încetinit cheltuielile cu investiţiile şi dobânzile, dar cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut

Bugetul de stat, din lac în puţ: cheltuielile au...

Autor: Răzvan Botea

29.08.2023, 16:33 1519

Veniturile la buget au fost de 288 mld. lei în primele şapte luni din 2023, adică +12%, conform raportului lunar al execuţiei bugetului general consolidat. Cheltuielile statului au fost de 327 mld. lei, +15% în primele şapte luni din 2023, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 39 mld. lei, adică 2,5% din PIB.

În iulie, au încetinit încasările din impozitul pe profit, dar au accelerat încasările din impozitul pe venit şi TVA. Pe de altă parte, au încetinit mai multe cheltuieli, inclusiv cheltuielile cu investiţiile de la bugetul de stat, dar au accelerat cheltuielile cu salariile bugetarilor.

Veniturile bugetului:

 

Cheltuielile bugetare:

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 23,86 mld lei: „consemnând o creştere de 22,3% (an/an), determinată de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (71,1%) şi impozitul pe veniturile din pensii (42,1%2)”, scrie în nota care însoţeşte execuţia bugetară.

„Contribuţiile de asigurări au înregistrat 90,56 mld lei, în creştere cu 13,3% (an/an). Ca şi în cazul impozitului pe salarii, dinamica acestora s-a situat sub evoluţia fondului de salarii din economie, ca efect al extinderii în sectorul agricol şi industria alimentară a facilităţii acordate salariaţilor din construcţii”, mai notează reprezentanţii Finanţelor.

Încasările nete din TVA au înregistrat 57,67 mld lei, în creştere cu 10% (an/an): „Comparativ cu dinamica înregistrată anul trecut, în primele şapte luni a.c se remarcă o evoluţie mai temperată a acestei categorii de venituri, explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice (consumul privat – n. red.), şi pe fondul unui efect de bază ridicat din anul anterior.”

Veniturile din accize au însumat 20,68 mld lei, adică o stagnare  faţă de nivelul de anul trecut.

Veniturile nefiscale au însumat 26,82 mld lei, consemnând un avans de 3,6% (an/an). Cheltuielile de personal au însumat 74,55 mld lei, în creştere cu 9,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

„Cheltuielile cu dobânzile au fost de 18,69 mld lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent plăţile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 2,35 mld lei ca urmare a prefinanţării în primele 7 luni a necesarului brut de finanţare pentru anul 2023. Astfel, dupa primele 7 luni ale anului, în contextul unui apetit crescut al mediilor investiţionale interne şi externe pentru titlurile de stat, este asigurat deja 68,7% din necesarul brut de finanţare pentru anul 2023”, mai menţionează sursa citată.

Cheltuielile cu asistenţa socială, adică în cea mai mare parte pensiile, au fost de 112,99 mld lei în creştere cu 8,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO