Eveniment

Cum au reusit bancile sa inregistreze profituri de 100 milioane euro intr-o perioada in care economia sufera. Ce parere aveti?

03.05.2010, 23:07 27

Bancherii au reusit sa faca un profit net de 100 de milioane deeuro in primul trimestru, chiar in timp ce economia a ramas cel maiprobabil in recesiune, tocmai din cauza lipsei finantarilor, care ablocat consumul si a lasat firmele fara clienti.

Creditul privat este in scadere neintrerupta de luni bune, insabancile isi ingroasa veniturile prin majorarea marjelor de dobanda- adica reduc dobanzile la credite mult mai incet decat ladepozite. Bancherii profita astfel ca au la dispozitie lichiditatisuficiente si nu mai trebuie sa se lupte pentru banii clientilor,in timp ce la credite nu sunt presati sa taie dobanzile, pentru cape piata concurenta este limitata de criteriile mult mai stricte definantare. Practic, multi clienti sunt acum atat de indatorati,incat nu ar putea sa obtina un credit nou pentru a-si refinantadatoriile, chiar daca dobanda ar fi mult mai mica.

"Profitul sistemului bancar a fost consistent, in jur de 100 demilioane de euro. E semn ca s-a reluat activitatea in banci.Provizioanele au ramas pe o tendinta de crestere, dar profituloperational a depasit bine pierderea financiara. A inceput samearga creditul si s-a reluat activitatea bancara pe mai multesegmente", a spus Nicolae Cinteza, directorul DirectieiSupraveghere din BNR, citat de Mediafax.

Cele 42 de banci locale au obtinut in primul trimestru un castignet cumulat de circa 100 de milioane de euro, dupa ce in primeletrei luni din 2009 se confruntasera cu o pierdere neta de 50 demilioane de euro, in conditiile in care cheltuielile cuprovizioanele nu au mai pus probleme la fel de mari. Castigulmarcheaza o crestere si fata de cel obtinut in trimestrul patru din2009, de numai 22 mil. euro.

"As fi precaut sa fac acum analizele tendintei deprofitabilitate a bancilor pentru ca exista o variabila care poateinduce volatilitate in continuare, si anume, provizioanele.Dintr-un anumit punct de vedere calitatea activelor si problemelede portofoliu nu sunt inca foarte clare", subliniaza Radu Craciun,director de investitii la Eureko Pensii.

Desi bancile au facut provizioane de aproape patru miliarde deeuro, in piata persista semne de intrebare, multi suspectand cabancherii incearca inca sa tina in viata "cu perfuzii" credite carede fapt sunt neperformante.

"Daca ne uitam cate licitatii de vanzare de terenuri, de bunuriipotecate s-au organizat, as zice ca sunt destul de putine. Astane-ar putea sugera ca inca mai sunt lucruri de facut pentru acreste lichiditatea portofoliilor de active ale bancilor", spune siCraciun. Totodata, el subliniaza ca bancile au avut venituriconsistente si din activitatea de tranzactionare, insa acest izvorar putea sa sece, odata cu scaderea dobanzilor si atenuareavolatilitatii.

Datele BNR arata ca bancherii au inceput sa dea credite inspecial in zona companiilor, iar cererea este aproape exclusivpentru finantari in valuta. Totusi, bancile au inceput in ultimeleluni sa promoveze si creditele de retail. Chiar si Cinteza remarcarecent reaparitia dupa o pauza de un an a reclamelor la credite,explicand ca apetitul bancherilor de a vinde credite arata ca nusunt probleme in sistem.

Din trimestrul al doilea al anului trecut sistemul bancar ainregistrat constant un castig net, insa la nivel individualbancile au fost lovite diferit de criza. Spre exemplu, la sfarsitullui 2009, la nivel agregat rezultatul a fost un castig de 772 demilioane de lei (186 mil. euro), insa 20 de banci

s-au confruntat cu pierderi nete. Profitul a ramas concentrat inspecial in zona jucatorilor de talie mare, in timp ce bancile detalie redusa au fost lovite in plin, in conditiile in care sidispersia riscului a fost mai slaba.

Bancherii s-au concentrat inca din 2009 pe imbunatatireacastigurilor din operatiunile de baza - majorand marjele de dobandapentru portofoliile existente si reducand costurile, astfel incatsa poata "digera" cheltuielile cu provizioanele facute pentruacoperirea pierderilor din nerambursarea creditelor acordate intrecut.

Spre exemplu, BCR, cel mai mare grup financiar local, a reusitsa isi majoreze venitul net din dobanzi cu 10% in primul trimestru(fata de primele trei luni din 2009), in conditiile in caredobanzile platite clientilor au coborat mai repede decat celeincasate pentru creditele aflate in derulare. In schimb, venituldin comisioane - care este legat intr-o mai mare masura deactivitatile de zi cu zi, lovite de incetinirea economiei- a scazutcu aproape 12%.

Provizioanele au mancat 110 milioane de euro din profituloperational al BCR, de 184 de milioane de euro, astfel carezultatul net a coborat la 58,7 mil. euro, cu 25% mai mic decatcel obtinut in primul trimestru din 2009.

La nivelul sistemului, pe primele doua luni din 2010 bancile aufacut provizioane de 1,2 miliarde de lei (circa 290 mil. euro),totalul ajungand la 16,15 miliarde de lei (aproape 4 mld. euro)potrivit celor mai recente date ale BNR. In 2009, in primultrimestru bancile cheltuisera cu provizioanele 2,6 miliarde de lei(peste 620 mil. euro), astfel ca rezulatul net a coborat in zonanegativa, pentru prima data in istoria recenta.

La acel moment, Cinteza a aratat ca suspecteaza bancile ca auamanat in 2008 constituirea de provizioane, pentru a putea saraporteze profituri mai mari. Ulterior seful Supravegherii a spusca mai degraba bancherii au fost luati prin surprindere de valul defirme intrate in insolventa - o practica adoptata rapid de multiintreprinzatori in 2009, care au incercat sa se puna la adapostfata de creditori. In cazul in care debitorul intra in insolventa,banca este nevoita sa provizioneze integral toate creantele pe carele are fata de acesta.

Bancherii spun ca in prezent calitatea portofoliilor de credites-a stabilizat pe retail, insa firmele le mai pun inca probleme, inconditiile in care si-au epuizat rezervele, iar piata intarzie saisi revina.

Profitul BRD a scazut cu 5%, la 48 mil.euro

BRD-Groupe Société Générale, a doua banca de pe piata dupavaloarea activelor, a raportat pe primul trimestru un profit net de199,2 mil. lei (48,4 mil. euro), in scadere cu 5% fata de perioadasimilara a lui 2009, dar peste rezultatul inregistrat in ultimultrimestru al anului trecut. Banca si-a majorat veniturile nete dindobanzi cu circa 30% si si-a redus cheltuielile operationale cucirca 6%, insa castigurile operationale au fost anulate decheltuielile nete cu provizioanele aferente creditelorneperformante, care s-au ridicat la 324 mil. lei (79 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO