Eveniment

Cât de relevant va fi indicele imobiliar publicat fără preţuri?

29.06.2010, 23:46 26

Institutul Naţional de Statistică a publicat ieri primul indiceprivind preţurile locuinţelor realizat de o instituţie publică,analiză care prezintă la sfârşitul lunii iunie informaţii valabilepentru primele trei luni ale anului, fără a indica vreun reperprivind preţurile reale de tranzacţionare.

Acesta este unul dintre cei mai aşteptaţi indici din economialocală, dar impactul său ar putea fi redus, cel puţin în actualaperioadă, când volatilitatea pieţei este extrem de ridicată.

Indicele arată că în primul trimestru scăderea preţurilor lalocuinţe a fost de 3,9% faţă de anul 2009, anul de începere aanchetei bazate pe datele comunicate de către notarii publici. Preţurile apartamentelor din Capitală au scăzut cu 5,7%, în timp cecasele individuale din oraşe s-au depreciat cu 4,3%. În afaraCapitalei pre ţurile apar ta mentelor au scăzut cu doar 1,6%, întimp ce casele de la ţară s-au ieftinit cu 4,3%.

Acestea sunt deocamdată singurele informaţii oferite de cătreautorii indicelui, la realizarea căruia au contribuit InstitutulNaţional de Statistică, BNR, dar şi Uniunea Naţională a NotarilorPublici din România, care furnizează informaţii privind valorile detranzacţionare a proprietăţilor.

"Obiectivul cercetării este de a mă sura evoluţia trimestrială apreţurilor proprietăţilor rezidenţiale faţă de anul 2009 (anul deîncepere a anchetei) şi nu de a calcula preţul mediu pe metrupătrat sau o valoare medie per tranzacţie în funcţie de numărul decamere sau suprafaţa utilă", au comunicat reprezentanţii INS.

În aceste condiţii, valoarea indicelui ar putea fi mai degrabăuna istorică decât practică. Faţă de primul trimestru al acestuian, cel puţin trei elemente pot influenţa preţurile şi decizia de acumpăra sau nu o locuinţă. Primul este legat de relansareaprogramului Prima casă spre sfârşitul lunii aprilie, apoi reducereasalariilor cu 25% pentru angajaţii din sistemul public, iar înfinal majorarea TVA de la 19% la 24% atât pentru produseleobişnuite (creşterea preţurilor poate scădea sumele disponibileachiziţionării unei locuinţe), cât şi pentru locuinţele cu un preţmai mare de 380.000 de lei cumpărate de la persoane juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO