Eveniment

Ce castiga agricultura romaneasca din nominalizarea lui Ciolos in functia de comisar pentru agricultura

Ce castiga agricultura romaneasca din nominalizarea lui Ciolos in functia de comisar pentru agricultura

Dacian Ciolos, nominalizat pentru functia de comisar european pentru agricultura: Voi actiona in interesul Uniunii Europene ca unul preocupat in continuare de modul in care problematica estica a UE se poate integra mai bine in politicile europene, in interesul european.

01.12.2009, 23:28 47

Agricultura romaneasca contribuie cu sub 7% la PIB, jucatoriidin retail preferand sa apeleze in proportie de 70% la importuripentru produsele agroalimentare, chiar daca avem 14 mil. ha deteren agricol, una dintre cele mai mari suprafete din Europa.

Specialistii au spus in repetate randuri ca productia locala arputea hrani de 10 ori mai multe persoane decat in prezent, avand invedere potentialul imens al agriculturii, domeniu in care lucreazao treime din populatia ocupata a tarii (mult peste media europeanade 5,9%).

Cu toate acestea, fermierii nu pot accesa fondurile europene de8 mld. euro disponibile pana in 2013, sunt decapitalizati, nu au obanca agricola care sa le ofere credite cu dobanzi preferentiale,nu au dotari tehnice moderne si nici piata de desfacere. Fermieriiisi pun sperantele in noul comisar european, pentru ca, spun ei,"daca legea in sanatate sau cea a invatamantului sunt legi locale,politica agricola de dezvoltare rurala este comunitara si se facela Bruxelles".

Comisarul desemnat spune ca va incerca, in perioada de pana laaudierile din Parlamentul European, sa depaseasca "anumiteprejudecati care persista in mediul politic de la Bruxelles,referitor la mediul politic din Romania", pentru ca apoi sadovedeasca ca poate lucra in interesul Europei, ramanand roman "inspirit".

"Voi actiona in interesul Uniunii Europene ca unul preocupat incontinuare de modul in care problematica estica a UE se poateintegra mai bine in politicile europene, in interesul european", adeclarat Dacian Ciolos, citat de Mediafax

Spera la subventii mai mari

"Concret, vom fi mai aproape de negocierile din cadrul ComisieiEuropene, iar Romania va putea ajunge aproape la nivelul celorlaltetari din vest in ce priveste subventiile", spune Viorel Matei,presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli dinRomania (FNPAR), despre numirea lui Ciolos.

In prezent, agricultorii romani primesc anual circa 100 de europe hectar subventie directa de la Uniunea Europeana si de labugetul de stat in conditiile in care tarile din vest primesc detrei ori mai mult.

Matei mai spune ca printre temele pe care ar putea sa le puna indiscutie Ciolos se numara si legea creditului agricol dupa modeluleuropean si crearea unei banci agricole, reprezentate de CEC Bank,care sa ofere dobanzi preferentiale fermierilor de 6% si prinintermediul careia sa se deruleze programe din fondurieuropene.

"Suntem toti agricultori europeni si avem drepturi egale, totuleste sa stim sa le cerem. Pana acum nu am avut reprezentanti laUniunea Europeana, dar acum se va putea renegocia statutulagriculturii romanesti asa cum s-a intamplat si cu alte state, caPolonia. Chiar daca avem o Politica Agricola Comuna bine stabilita,nimic nu este batut in cuie, totul poate fi renegociat. Regulilejocului se schimba", crede Matei.

Stefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding crede canominalizarea fostului ministru al agriculturii pe postul decomisar european este o recunoastere a importantei agriculturiiromanesti in Europa, a rolului pe care aceasta il joaca la niveleuropean.

Culita Tarata, care detine TCE 3 Brazi, spune ca Dacian Ciolosva face cartile agriculturii din Europa si va tine cont si defermierii din Romania, care pana acum au fost tratati cu jumatatede masura de cei din Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO