Eveniment

Ce ii nemultumeste pe investitorii americani

11.09.2008, 19:57 16

Lipsa infrastructurii, deficitul de forta de munca si implicit cresterea costurilor salariale, precum si taxele si impozitele mari sunt principalele probleme ale Romaniei identificate de companiile americane de pe piata locala.
"Esecul in efortul de a reduce decalajele de infrastructura se va dovedi costisitor si se va traduce prin congestii, retele de distributie si aprovizionare nesigure, competitivitate stirbita si probleme de mediu in crestere, cu toate celelalte efecte in lant, asupra calitatii vietii. Nu mai este un secret faptul ca multe companii au ocolit Romania sau si-au amanat planurile de a deschide operatiuni locale din cauza infrastructurii precare", se arata in documentul "Prioritati pentru Romania", elaborat de Camera de Comert Americana - AmCham Romania - si prezentat liderilor principalelor partide politice.
Lipsa fortei de munca specializata care sa fie la fel de ieftina ca acum cativa ani, determina companiile straine sa se orienteze spre alte regiuni, considera Sorin Mindrutescu, directorul general al Oracle Romania si membru in Consiliul Director al AmCham Romania.
"Romania a devenit o tinta favorita pentru amplasarea unui outsourcing, datorita calitatii fortei de munca, a cunostintelor de IT, a gamei largi de limbi straine cunoscute.
Dar salariile pe termen mediu si lung nu vor mai fi un avantaj competitiv, in fata celorlalte tari concurente. Trebuie ca oamenii politici sa reflecte la aceasta problema", a spus Mindrutescu.
In ce priveste imbunatatirea cadrului legislativ, AmCham Romania solicita implementarea proiectului bugetului de stat multianual care confera stabilitate si predictabilitate financiara, si posibilitatea de a realiza programe multianuale cu impact economic si social major, mentioneaza reprezentantii organizatiei.
Investitorii americani spun ca taxele si impozitele mari franeaza dezvoltarea companiilor din orice sector, de aceea, recomanda niveluri mai reduse ale impozitelor si taxelor locale, care combinate cu alte masuri stimulative la nivel local si central, vor conduce la cresterea investitorilor.
"Mai bine sa avem taxe mici si multe, decat mari si putine", a concluzionat Alexandra Gatej, presedinte AmCham si presedinte Unilever in Europa Centrala si de Sud-Est.
Organizatia reprezinta interesele a peste 280 de companii americane care au investit in Romania in total peste 8 mld. de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO