Eveniment

Ce înseamnă iadul pe piaţa muncii: să ai proiecte, dar să nu poţi să le execuţi, pentru că nu ai de unde recruta oameni, chiar dacă oferi salarii mai mari

Autor: Adelina Mihai

23.04.2015, 00:08 6578

Angajatorii din IT din Cluj refuză proiecte care ar putea să le sporească încasările pentru că nu au de unde recruta angajaţi.

Deficitul de forţă de muncă din sectorul IT, dar şi pregătirea tot mai scăzută a tinerilor care ies de pe băncile facultăţilor sunt marile provocări cu care se confruntă angajatorii din regiunea Clu­jului, au spus directorii de HR în cadrul celei de-a 16-a ediţii a dezbaterilor HR Insider, organizată de ZF Corporate la Cluj.

„În acest moment, o proporţie foarte mare din piaţă merge pe outsourcing, deci veniturile sunt direct proporţionale cu numărul de angajaţi pe care îi au companiile. Şi la noi, pe linia de outsourcing, de doi ani încoace de când piaţa e în creştere, au fost situaţii în care am fost nevoiţi să refuzăm proiecte din cauză că nu aveam personal suficient“, a explicat Alexandra Bayer, Human Resources Mana­ger în cadrul companiei Fortech, un furnizor românesc de software în regim outsourcing care are în prezent peste 430 de angajaţi.

Ea a fost unul dintre speakerii dezbaterii HR Insider organizată marţi la Cluj de ZF Corporate, serviciul profesional de ştiri de business al Ziarului Financiar, pe tema „Plu­su­rile şi minusurile pieţei muncii din Cluj. Cum pot companiile din Cluj să atragă şi să menţină cei mai buni angajaţi din ţară“.

Potrivit lui Andrei Kelemen, directorul executiv al organizaţiei Cluj IT Cluster, în prezent circa 15.000 de angajaţi lucrează în sectorul IT în companiile înregistrate în Cluj (dintr-un total de 200.000 de angajaţi care lucrează în judeţ, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică), însă nevoia de candidaţi este foarte mare în raport cu oferta universităţilor.

„Dacă ne uităm la estimări, se vorbeşte de un deficit de 2.000 de persoane în zona de IT în acest moment şi doar companiile din Cluster (30 la număr) au nevoie de 1.000 de candidaţi. Este o situaţie de strâmtoare, auzim frecvent reprezentanţi ai companiilor care ne spun: creşterea cifrei mele de afaceri este în acest moment condiţionată de numărul de persoane angajate, pentru că am cereri de proiecte, dar nu am cu cine să le execut“, a spus Andrei Kelemen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO