Eveniment

Ce îşi asumă Guvernul în noua scrisoare de intenţie trimisă la FMI

Autor: Mediafax

12.12.2011, 00:03 462

În noua scrisoare de intenţie care va fi trimisă până la finele anului către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Guvernul îşi asumă adoptarea printre altele a unor măsuri precum eliminarea restricţiilor pentru hipermarketuri, flexibilizarea angajărilor în sectorul bugetar, privatizarea companiilor energetice Oltenia şi Hunedoara şi vânzarea a minimum 20% din acţiunile Poştei.

Fără restricţii pentru hipermarketuri

FMI şi CE au revenit în discuţiile cu Guvernul asupra solicitării de eliminare a restricţiilor la deschiderea marilor lanţuri de retail şi au impus autorităţilor să rezolve problema în perioada imediat următoare, până la sfârşitul lunii ianuarie 2012, după ce termenul stabilit iniţial a fost depăşit.

Privatizarea ELCEN

FMI i-a solicitat Guvernului să treacă Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) din administrarea Termoelectrica în subordinea directă a Ministerului Economiei şi să înceapă procedura de privatizare a companiei, operaţiune care să fie încheiată până la sfârşitul anului viitor.

Se amână privatizarea

Guvernul şi FMI au convenit să amâne cu şase luni, până la sfârşitul anului viitor, termenul până la care să fie privatizare cele două mari companii energetice Oltenia şi Hunedoara, relevă scrisoarea de intenţie convenită de cele două părţi la ultimele negocieri din toamnă.

FMI obligă Guvernul să vândă Oltchim

FMI a acceptat prelungirea termenelor de privatizare a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), dar a impus ca procedurile să fie încheiate în totalitate până la sfârşitul lunii aprilie a anului viitor şi a blocat achiziţionarea rafinăriei Arpechim de la OMV Petrom (SNP).

Noi planuri pentru feroviare

Guvernul a convenit cu FMI să continue concedierile la companiile feroviare, să impună patru zile de concediu fără plată pentru angajaţii societăţii Intervenţii Feroviare, să închidă liniile de cale ferată care nu pot fi vândute la licitaţii şi să încheie contracte PPP pentru spaţi­ile comerciale CFR

Se vând acţiuni de la Poşta Română

FMI i-a impus Guvernului ca până la sfârşitul lunii aprilie a anului viitor să găsească un investitor strategic care să preia cel puţin 20% din acţiunile deţinute la Poşta Română, în urma unei majorări a capitalului social, şi să înceapă procedurile de concediere colectivă a angajaţilor din companie.

Hidroelectrica se listează

Procedurile de listare a companiei Hidroelectrica prin vânzarea pe Bursă a 10% din acţiuni, în vederea majorării capitalului social, vor fi încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a anului viitor.

Mai multe companii de stat sunt pe pierdere

Lista companiilor ale căror pierderi trebuie incluse anul viitor în deficitul bugetar a fost din nou substanţial extinsă, de la 10 la 27 de societăţi, după ce iniţial a fost restrânsă în proporţie similară, de această dată fiind preluate firme noi precum Avioane Craiova, Romarm, Petromin şi Plafar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO