Eveniment

Ce le-a spus Basescu japonezilor: Trimiterea in somaj, reteta romaneasca de crestere a productivitatii

Ce le-a spus Basescu japonezilor: Trimiterea in somaj, reteta romaneasca de crestere a productivitatii
10.03.2010, 23:13 20

"Daca in 2008 Romania a avut o crestere de productivitate amuncii de 6,6%, in 2009 am inregistrat o crestere a productivitatiimuncii de 11,2%. Una dintre modalitatile prin care patronatul agasit solutii de crestere a productivitatii a fost trimiterea insomaj. Daca in 2008 am avut un somaj de 4,4%, in 2009 somajul aajuns la 8,3%", a spus seful statului, intr-o prezentare aeconomiei romanesti, la finalul careia a invitat firmele nipone dinRomania sa acceseze banii europeni pentru investitii la noi intara.

Seful statului va incheia astazi o vizita oficiala in Japonia,la invitatia Majestatii Sale Imperiale Imparatul Akihito.

Din delegatia oficiala a Romaniei fac parte si ministrulfinantelor Sebastian Vladescu si ministrul de externe TeodorBaconschi.

Basescu a mai spus la forumul de afaceri ca inflatia a scazut dela 6,3% in 2008 la 4,7% in 2009, iar tinta de inflatie pentru 2010este de 3,5%.

"Romania a fost afectata de criza economica mai mult decat ne-amfi asteptat in 2008", a mai declarat seful statului. "Evaluarile pecare le-am avut la inceputul anului cu privire la evolutia crizeine-au obligat la unele masuri de ajustare a indicatorilormacroeconomici. Si in acest sens cateva elemente sunt graitoare: in2008 am avut un deficit de cont curent de 11,3% din Produsul InternBrut, pentru ca in 2009, urmare a masurilor luate, sa se produca oreducere rapida a deficitului de cont curent de la 11,3% in 2008 la4,4% in 2009", a spus seful statului in discursul publicat pesite-ul Administratiei Prezidentiale. PIB-ul Romaniei a fost de 137mld. euro in 2008.

Japonia este a doua mare putere economica din lume, cu un PIBestimat la putin peste 5.000 mld. dolari (3.680 mld. euro).

"Criza este buna, ne-a aratat unde suntemslabi"

"Trebuie sa fac mentiunea ca Romania a intrat in crizaeconomica dupa noua ani consecutivi de crestere economica ridicata.In acelasi timp, trebuie sa fac mentiunea ca aceasta criza, chiardaca afecteaza populatia si economia Romaniei in ansamblu, are siun lucru bun, si anume ne-a aratat toate deficientele pe care leavem in economia romaneasca, acolo unde a fost lipsa decompetitivitate ea s-a manifestat foarte puternic pe fondul crizei,de asemenea ne-a aratat ca avem un aparat de stat care cheltuiesteprea mult", a mai spus presedintele.

"Romania a fost afectata de criza economica mai mult decat ne-amfi asteptat in 2008", a mai declarat seful statului. Traian Basescule-a mai spus participantilor ca, in pofida crizei, rezerva BanciiNationale a crescut de la 25 mld. euro la 32 mld. euro. "Ca unsemnal bun al ultimelor trei luni ale anului 2009 este faptul caavem o productie industriala mai mare decat cea a ultimelor treiluni ale anului 2008, cand a fost un an de crestere economica.Pentru anul 2010 Guvernul estimeaza o crestere economica pozitivade 1,3%, ceea ce se situeaza cu putin deasupra mediei estimate decrestere economica pentru UE."

"Sindicatele fac opozitie la reforma"

Seful statului le-a mai spus participantilor la forum ca oconcluzie care s-a desprins foarte repede dupa intrarea in crizaeconomica a fost ca Romania are nevoie de o rapida reforma, dar caunele structuri ale societatii in special sindicatele se opunreformei.

De la Bucuresti, liderii sindicali i-au replicat lui Basescu:"Partidele politice fac cea mai puternica opozitie. Sindicatele nuse opun reformei, dar apara angajatii. Alta reforma, in afara decea prin care au scazut locurile de munca, nu am vazut", sustinepresedintele Aliantei "Sed Lex" Vasile Marica. "Nu ma simt vizat deafirmatiile lui Basescu, care sufera de boala generalizarii, ometeahna comunista", a spus si liderul BNS Dumitru Costin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO