Eveniment

Ce soluţii au cei prinşi în capcana ipotecarelor

Ce soluţii au cei prinşi în capcana ipotecarelor

Autor: Liviu Chiru

13.09.2010, 23:54 27

Scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară, chiar şi până lajumătate din valorile record înregistrate în anii 2007-2008, i-alăsat pe mulţi dintre cei care au cumpărat locuinţe în aceaperioadă pe credit în postura de a plăti rate enorme, care nu maiau nicio legătură cu contextul actual.

La Budapesta, un grup de parlamentari ai partidului deguvernământ a venit săptămâna trecută cu un proiect de legislaţiecare îşi propune să asigure mai multă protecţie debitorilor, iaruna dintre măsurile vizate este ajustarea valorii rămase derambursat la credit în funcţie de valoarea curentă de piaţă aimobilului finanţat.
Dacă în primăvara lui 2008 un apartament cu trei camere se vindeaîn Bucureşti cu 160.000 de euro, acum poate fi achiziţionat lacirca 80.000 de euro, potrivit indicelui imo­biliar ZF.

În condiţiile în care în multe cazuri veniturile oamenilor s-auredus, dar nu şi rata la bancă, banii rămaşi pentru cheluielilecurente - respectiv pentru consum - sunt şi mai puţini, iar astaafectează chiar revenirea economiei la scară macro.

Potrivit datelor disponibile, băncile au în derulare circa180.000 de credite ipotecare, grosul fiind acordate în perioada deboom, din 2006 până în 2008.

Aplicând măsura propusă de parlamentarii maghiari, ar rezulta căîn loc să plătească rata la un credit de 120.000 de euro(corespunzător unui avans de 25% adus la achiziţia unui apartamentde 170.000 de euro), de 850 de euro pe lună, clientul ar plăti acumdoar 560 de euro lunar, corespunzător unei valori de 80.000 deeuro. Aceasta ar însemna o economie de 290 de euro sau de 34% larata lunară.

Pe plan local nu există însă la acest moment discuţii concreteprivind aplicarea unei asemenea măsuri, iar clienţii care simt căplătesc rate disproporţionat de mari faţă de valoarea actuală alocuinţei lor nu ar putea decât să înceteze plăţile, lăsând bancasă execute imobilul. Chiar şi în acest caz, banca ar putea să îlurmărească în continuare, executându-i veniturile curente şi altebunuri, în condiţiile în care nu îşi recuperează integral creanţeleprin executarea garanţiei trecute în contract. În martie, Senatul aaprobat un proiect de lege privind falimentul personal, careprevedea ştergerea datoriilor dacă garanţiile aduse nu suntsuficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO