Eveniment

Pasajul Piata Presei ar putea incepe la anul, o investitie de 27 mil. euro

Ce spun soferii despre Pasajul Baneasa: Se circula mai bine, dar se vede ca a fost terminat in graba
29.11.2009, 23:30 228

Pasajul Baneasa a fost deschis cu trei zile inainte fata de dataanuntata initial - 1 decembrie-, insa graba in care s-a facut afost vizibila si prin faptul ca in momentul inaugurarii muncitoriiinca mai lucrau la finisaje. Urmatorul pas pentru fluidizareatraficului din zona Pietei Presei Libere este construirea unuipasaj suprateran de catre Primaria Municipiului Bucuresti.

Lucrarile de la pasajul de la Piata Presei Libere ar puteaincepe anul viitor, dupa ce Consiliul General a aprobat in lunaiunie 2009 indicatorii tehnico-economici ai proiectului si urmeazasa fie organizata licitatia.

"Pe noi ne intereseaza ca fluxul de masini care vine dinspreFantana Miorita si Drumul National 1 sa nu fie blocat la semaforulde la Piata Presei Libere. Proiectul tehnic este gata si urmeaza caexecutivul primariei sa organizeze licitatia, cel mai probabil anulviitor", a declarat Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei. Pasajulsubteran de la Piata Presei Libere va avea o lungime de 550 demetri si va costa circa 27 mil. euro, durata investitiei fiind de18 luni. "Mai avem de reglat cateva discutii legate de parteaestetica si partea functionala a pasajului. El este proiectat acumsa treaca prin mijloc si sa uneasca Soseaua Bucuresti-Ploiesti sisa iasa inspre Arcul de Triumf, insa urbanistii vor sa treaca pemargine si sa iasa de la Fantana Miorita spre StadionulTineretului.

La Piata Presei Libere va fi un nod de importanta uriasa, pentruca va fi si statia de metrou catre Aeroportul Otopeni si vrem safacem o dezvoltare durabila", sustine Madalin Manole, directorulDirectiei de Infrastructura din cadrul PMB. El afirma ca licitatiaar putea fi organizata in luna ianuarie 2010, dupa ce se va stabilitraseul pasajului subteran.

Denivelat si nefinisat

Radu Berceanu, ministrul interimar al transporturilor, aexplicat graba cu care s-a deschis pasajul

"Pentru ca weekend-ul acesta (weekend-ul trecut - n.r.) romaniivor avea o vacanta prelungita, am hotarat sa dam drumul pasajuluimai repede, chiar daca mai sunt mici lucrari de facut pe latrotuare si reglajul semafoarelor".

Mai multi soferi interogati de ZF care au trecut pe la pasajulBaneasa in weekend au afirmat ca pasajul fluidizeaza traficul spreiesirea din Bucuresti, insa capacele de la canalizari si straturilede asfalt au fost executate gresit.

"Covorul asfaltic a fost turnat in mai multe etape, astfel ca peparcursul pasajului sunt mai multe denivelari, la trecerea de la ozona la alta. Nici capacele de la canalizari nu sunt aduse lanivelul asfaltului. De asemenea, benzile sunt destul de inguste,iar blocurile masive de beton utilizate la separarea sensurilor demers intaresc aceasta perceptie", explica Liviu C.

El sustine ca vineri la ora 17:00 - cand iesirea din Bucurestise facea foarte greu inainte de finalizarea lucrarilor - a prins osingura data semaforul de la Podul Baneasa (cel de peste lac), dupacare a mers cursiv pana in Otopeni. Ideea este sustinuta si de unsofer de taxi de la Cristaxi care afirma ca timpul de parcurgere atraseului Piata Victoriei-Otopeni s-a redus de la o ora la 15-20 deminute.

"Fluidizeaza bine iesirea din Bucuresti. Problema apare laintrare, blocajul mutandu-se in interiorul pasajului din cauzasemaforului de la Herastrau. Cum era de asteptat, a crescut sicoada formata la semaforul de la Piata Presei Libere din cauzafluxului mai mare de masini", spune si Vasile R.

Lucrarile la Pasajul Baneasa au fost incepute in 2007, cand afost semnat, contractul avea o valoare de 9,7 mil. euro, ulteriorajungand la 13,1 mil. euro din cauza unor lucrari suplimentare,precum iluminarea pasajului si separatoarele de sensuri. Pasajulare o lungime de 1,2 km si se afla la intersectia Drumului National1 cu bulevardul Aerogarii si bulevardul Ion Ionescu de la Brad,lucrarile fiind finantate de la bugetul de stat.

Ce pasaje au intrat in renovare

  • Pasajul Lujerului va fi reabilitat incepand de azi in urma uneiinvestitii de 40 mil. lei (9,5 mil. euro), fara TVA si va fi inchisnoaptea.
  • Pasajul Victoriei a intrat intr-un proces de reabilitare pe 30septembrie, lucrarile urmand sa fie finalizate pana la sfarsitulanului.
  • Pasajul Unirii a fost reabilitat anul acesta in urma uneiinvestitii de 2,5 mil. lei, iar lucrarile au constat in drenaj,pentru ca pasajul sa nu mai fie inundat, lucrari la sistemele deventilatie si iluminat, lucrari de tencuiala si revopsire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO