Eveniment

Ce urmeaza pana la instalarea noului Guvern

14.10.2009, 00:00 19

Presedintele Traian Basescu i-a invitat aseara pe lideriipartidelor parlamentare la consultari pentru formarea nouluiGuvern. Cu putin timp inainte ca motiunea de cenzura sa treaca,secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, afirma ca, daca Guvernulcade, propunerea democrat-liberalilor pentru noul prim-ministru vafi Emil Boc.

Cel care are suveranitatea constitutionala de a propuneParlamentului un candidat pentru fotoliul de prim-ministru estepresedintele, adica Traian Basescu. Presedintele a spus aseara cainteresul sau este sa limiteze la maximum criza politica.

PSD si PNL sustin ca in fruntea Guvernului viitor ar trebuie safie o persoana independenta care sa gestioneze tara pana laalegerile prezidentiale al caror al doilea tur este la sasedecembrie. Or, seful statului nu a lasat sa se inteleaga ca ar dorisa desemneze in aceasta pozitie un asa-numit tehnocrat, dar laCotroceni nu a mai fost exclusa in ultimele zile o astfel deipoteza. Mai multi lideri PD-L s-au pronuntat si ei impotriva uneiastfel de solutii, iar Vasile Blaga a exclamat ieri: "Ce este unguvern de tehnocrati?".

Oricum, seful statului nu este obligat sa tina seama de opiniapartidelor politice atunci cand desemneaza o persoana pentrufotoliul de prim-ministru. Insa, daca doreste ca propunerea sa satreaca, este nevoie ca guvernul premierului propus de el sa aibasprijin parlamentar.

Liderul PSD Mircea Geoana i-a cerut presedintelui Basescu sacontribuie la deblocarea situatiei prin numirea rapida a unuiGuvern care sa aiba sprijin parlamentar. Geoana a spus ca se vaintalni astazi cu Basescu, lasand sa se inteleaga ca nu urma samearga aseara la Cotroceni.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca la consultarilede la Cotroceni va propune o solutie de prim-ministru independentdin partea liberalilor.Desi, in urma cu cateva zile Mircea Geoanaafirma ca ar putea merge impreuna cu liberalii la Cotroceni pentrua-i arata sefului statului ca in Parlament exista o altamajoritate, ideea unei aliante PSD-PNL nu a fost agreata explicitde sefii celor doua partide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO