Eveniment

Cele 11 luni de viata ale Guvernului Boc. Cine este de vina pentru ruptura?

14.10.2009, 00:00 28

Guvernul lui Emil Boc, format din PD-L si PSD, a depusjuramantul la 22 decembrie 2008. La aproape 11 luni de atunci, acuminjumatatit prin plecarea, la 1 octombrie, a PSD, Guvernul Boc 2 atrebuit sa accepte infrangerea Parlamentului si sa plece, pliindcriza politica peste cea economica.

Presedintele Traian Basescu sustinea, la depunerea juramantuluiGuvernului, ca si-a dorit o majoritate transparenta, aluzie lafaptul ca precedentul guvern Tariceanu II era minoritar inParlament, dar sustinut de PSD, o sustinere pe care seful statuluinu o considera "transparenta".

La impartirea portofoliilor, PD-L a luat ministerele economice,finantele si economia, in primul rand, in vreme ce PSD a optatpentru ministerele sociale, dar a facut prima optiune pentruMinisterul Administratiei si Internelor (institutia de unde avea sainceapa si primul scandal major al noii guvernari, dar si cea careavea sa puna cruce aliantei dintre democrat-liberali sisocial-democrati.

Romania plonjase in plina criza economica si, in vreme ceGuvernul anunta planuri de reducere a cheltuielilor publice, dereajustare a pensiilor si a salariilor - fara ca aceste lucruri safie vizibile - la Ministerul Administratiei si Internelor izbucneaprimul scandal care a dus la demisia, intr-o singura luna, a doiministri, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea. Miza a fost un conflictintern in PSD pentru controlul serviciului secret al Internelor(DGIPI).

Alegerile europarlamentare si apropierea prezidentialelor si-aupus amprenta pe mersul guvernarii.

Intre scandalurile politice de notorietate se numara demisiaministrului tineretului Monica Iacob Ritzi, in urma unui scandalprivind fondurile ministerului si a unei unei anchete parlamentarein care PSD si PNL au facut front comun. Acelasi lucru s-aintamplat in cadrul comisiei de ancheta parlamentara privind-o peministrul turismului Elena Udrea.

In vara, Guvernul si-a trecut prin angajare legile justitiei,iar coalitia in Parlament a functionat bine, cum s-a intamplat sicu asumarea din toamna pe legea salarizarii, pachetul educatiei silegea de restructurare a agentiilor.

Lucrurile aveau sa degenereze pe masura ce se apropiauprezidentialele, PSD acuzand ca Traian Basescu submineaza acestpartid, iar totul a culminat cu acuzatiile ministrului de interne,Dan Nica, la sfarsitul lui septembrie, privind o incercare defraudare a alegerilor.

Nica a fost demis, PSD a trecut in opozitie, iar motiunea decenzura a maturat de la guvernare ce mai ramasese din guvernulBoc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO