Eveniment

Cele mai mari tranzacţii din ultimul an. Cine sunt actorii - VIDEO

Autor: Ioana David

30.03.2011, 23:58 230

Listarea Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 120 mil. euro înprima săptămână, a fost cea mai mare tranzacţie din 2010 şi dinprimele luni ale acestui an relevă Anuarul Top Tranzacţii realizatde Ziarul Financiar. Catalogul prezintă peste 80 de deal-uri, cu ovaloare cumulată de peste 1 mld. euro, cele mai multe fiind înimobiliare.

În condiţiile în care multe dintre deal-uri au fost mai micide 10 milioane de euro, 2010 poate să fie considerat anultranzacţiilor mici, spre dezamăgirea consultanţilor care sperauîntr-un reviriment al pieţei. Chiar şi aşa, cumpărătorii români aufost extrem de puţini, numai şase firme sau oameni de afaceriaventurându-se la cumpărare, când cei mai mulţi vor să-şi marchezeexit-ul: Puiu Popoviciu, Asesoft, Dedeman, Camelia Şucu, familiaMinea şi Augustin Oancea. Totodată investitorii străini au fost ceicare au dat tonul în fuziuni şi achiziţii anul trecut.

"Nu cred în creşteri spectaculoase, însă este foarte posibil ca2011 să consemneze primele vârfuri de tranzacţionare de laînceputul crizei dacă o serie de planuri ale statului se vorconcretiza. Ca un exemplu, cred că vânzarea participaţiilorminoritare deţinute în diverse societăţi de utilităţi din industriapetrolului şi gazelor naturale, petrochimie, telecomunicaţii arputea atrage câţiva investitori strategici importanţi, cu beneficiidirecte în economia românească", a spus Florentin Ţuca, managingpartner al firmei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Cu toate acestea, finalul anului 2010 şi primele luni din 2011au adus optimism în piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) după cevânzarea Floreasca Business Park pentru 101 mil. euro, a unuipachet de 5% din BRD, dar şi listarea Fondului Proprietatea autrezit interesul investitorilor străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO