Eveniment

Cererile de export au scazut cu pana la 30%

18.11.2008, 20:26 18

Comenzile de export venite din partea partenerilor straini pentru trimestrul patru au scazut deja, ca efect al crizei mondiale, de la 10% pana la 30% fata de comenzile initiale, pe toate sectoarele, a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

El a precizat ca s-a facut o analiza la nivelul Consiliului de export al Asociatiei si ca efectele crizei se resimt deja, din directia tuturor sectoarelor de export.
Ionescu a facut un apel la banci sa continue creditarea companiilor care exporta, sa asigure in special cofinantarea pentru firmele care au aplicat proiecte finantate din fonduri europene sau guvernamentale de imbunatatire a competitivitatii. Potrivit lui Ionescu, companiile se vad in situatia de a reface proiecte intrucat costurile pe care le solicita bancile in prezent au urcat semnificativ comparativ cu lunile precedente.
Potrivit Institutului National de Statistica, deficitul comercial a fost in primele noua luni de 16,934 mld. euro, in urcare cu 12,51% fata de perioada similara din 2007, dinamica exporturilor continuand sa o devanseze pe cea a importurilor. Exporturile realizate in perioada ianuarie-septembrie au totalizat 25,581 mld. euro, iar importurile au fost de 42,5 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO