Eveniment

Cheltuieli nejustificate de sute de milioane de euro la companiile din subordinea Transporturilor

Cheltuieli nejustificate de sute de milioane de euro la companiile din subordinea Transporturilor

Autor: Roxana Pricop

30.07.2012, 00:05 825

Un control de audit care a vizat perioada cuprinsă între 2009 şi aprilie 2012 a scos la lumină că companiile din subordinea Minis­te­ru­lui transporturilor şi Infrastructurii (MTI) au cheltuit sute de milioane de euro fără res­pectarea legislaţiei sau nejustificat.

Concluziile auditului au fost prezentate vineri, 27 iulie, de Ovidiu Ioan Silaghi, minis­trul transporturilor, într-o conferinţă de presă sus­ţinută la Satu Mare. Silaghi a precizat că unele aspecte legate de utilizarea fondurilor euro­pene urmează să fie verificate şi de Oficiul Euro­pean de Luptă Antifraudă. Raportul de audit nu fost însă făcut public.

"În total, Comisia Europeană a solicitat corecţii de 141,48 milioane euro bani cheltuiţi care vor fi suportaţi de la bugetul de stat, chel­tuieli neeligibile sau plăţi nejustificate. Com­pa­niile din subordinea Ministerului Transpor­tu­rilor şi Infrastructurii au cheltuit sute de mi­lioane de euro fără respectarea legislaţiei sau nejustificat, arată un raport efectuat de comisia de audit", susţine Ministerul Transporturilor într-un comunicat de presă.

La Compania Naţională de Autostrăzi şi Dru­muri Naţionale din România (CNADNR), în urma verificării legalităţii utilizării şi ram­bursării fondurilor provenite din credite externe rambursabile, Curtea de Conturi a constatat că la contractul de finanţare dintre Banca Europeană de Investiţii (BEI), Ro­mânia şi CNADNR pentru finanţarea Pro­iectu­lui de reabilitare a drumurilor, etapa a V-a, costul proiectului a fost majorat cu suma to­tală de 138,1 millioane de lei (36,6 milioane de euro) prin includerea unor cheltuieli ne­eligibile, respectiv taxe şi impozite, suportate din cofinanţare.

Pentru Acordul de împrumut BEI 22.417 pentru finanţarea Proiectului de construire a autostrăzii Arad - Timişoara şi a variantei de ocolire a oraşului Arad, au fost constatate plăţi nelegale în sumă totală de 6,04 milioane de lei (1,3 milioane de euro), fără documente justificative care să probeze livrarea bunurilor sau efectuarea serviciilor şi lucrărilor.

În plus, CNADNR SA a încredinţat direct contracte de consultanţă juridică în valoare de 57,3 milioane de lei (12,7 milioane de euro).

La Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA, Curtea de Conturi a constatat că a fost prejudiciat patrimoniul public al statului cu suma de 42,5 millioane lei (9,4 milioane euro), prin executarea silită a 101,5 km cale ferată, în favoarea unor operatori economici privaţi.

Departamentul de Luptă Anti Fraudă (DLAF) a constatat încălcări ale prevederilor legale la atribuirea contractelor de lucrări în valoare de peste 52 milioane euro, fapt care poate conduce la aplicarea de corecţii financiare în valoare de 100%, respectiv la suportarea acestor sume de la bugetul de stat, potrivit MTI.

În cazul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, s-a constatat o plată nelegală de 1,74 milioane lei (415.182 euro), un prejudiciu de 487.132 lei din cauza lipsei elementelor prefabricate care intră în componenţa valorică a lucrării în curs de execuţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO