Eveniment

A cincea zi de proteste. Peste 170.000 de oameni sunt în stradă în Bucureşti. La Braşov, număr record de protestatari. Premierul Grindeanu: Şedinţă de Guvern de urgenţă duminică pentru abrogarea OUG 13. Am auzit vocea străzii

A cincea zi de proteste. Peste 170.000 de oameni sunt în...

Autor: Oana Despa

04.02.2017, 16:19 990

Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o şedinţă de urgenţă pentru abrogarea OUG 13. 

''Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este...Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală - abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar'', a anunţat el la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a argumentat că a ascultat, a văzut şi a auzit în aceste zile multe opinii - ale colegilor din partid, din coaliţie, din politică, ale oamenilor simpli. ''Am auzit vocea străzii'', a menţionat şeful Executivului, adăugând că, pe de altă parte, ''membrii şi susţinătorii noştri ne îndeamnă să continuăm în ceea ce înseamnă acest demers''.

''Nu vrea şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. Este ultima mea dorinţă de a se ajunge la aşa ceva. Ca şi prim-ministru vă anunţ că am luat după aceste zile câteva decizii'', a spus Grindeanu, vorbind depre intenţia de abrogare.

El a subliniat însă şi că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României şi este normal ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în lege.

''Este nevoie, totuşi, să avem concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel îâncât, după un dialog pe care sper să-şl am - folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal'', a explicat premierul.

Peste 10.000 de ieşeni se află, la ora transmiterii acestei ştiri, pe străzile oraşului, iar coloana manifestanţilor se întinde pe o distanţă de aproape un kilometru.

Faţă de serile trecute, ei au schimbat traseul, blocând cea mai mare intersecţie din oraş timp de 20 de minute.

Oamenii au pancarte cu mesaje precum "Chuck Norris, help!", "De Sfântul Valentin, nu vreau trandafiri”, "Vrem schimbare şi progres, nu legi pe interes". De asemenea, oamenii scandează "Vreau să rămân în România, nu legalizaţi hoţia” şi "Moldova s-a trezit”.

Ieşenii spun că, deşi premierul a anunţat abrogarea ordonanţei de urgenţă prin care sunt modificate codurile, vor ieşi în continuare în stradă până când Guvernul Grindeanu îşi va depune mandatul.

Cei peste 13.000 de protestatari mărşăluiesc pe principalele artere din Braşov, blocând circulaţia pe un sens. Ei se îndreaptă spre centul oraşului, spre Piaţa Sfatului.

Protestatarii au venit cu zeci de steaguri tricolore şi pancarte, dar şi cu o trupă de toboşari care ţin ritmul scandărilor împotriva guvernanţilor şi a lui Liviu Dragnea.

De asemenea, pe clădirile din Piaţa Sfatului, inclusiv pe clădirea care găzduieşte sediul PSD Braşov, au fost proiectate mesaje laser: "#Rezist“, "PSD ciuma roşie“, "Minciuna lor continuă. Nu ne păcăliţi. Continuăm“.

În jur de 40.000 de oameni sunt, la ora trnasmiterii ştirii, în faţa Guvernului României. Anterior, oamenii au făcut lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, după care au ţinut un moment de reculegere în Piaţa Revoluţiei şi au intonat imnul României.

Traficul rutier este blocat în centrul Capitalei.

"Având in vedere manifestările publice ce se desfăşoară în mai multe zone din Bucureşti, Poliţia Capitalei solicită conducătorilor auto să respecte cu stricteţe semnalele poliţistilor. Precizăm că aceste manifestări sunt dinamice şi poliţiştii acţionează pentru protejarea coloanelor aflate in deplasare, in vederea evitării oricărui incident. Rugăm participanţii la trafic să dea dovadă de calm şi să respecte indicaţiile poliţiştilor", transmit poliţiştii.

Oamenii cer abrogarea ordonanţei privind modificarea codurilor penale. A cincea zi de proteste a început a ora 11.00 cu un miting al copiilor la care au participati mii de persoane.

Vineri seara, peste o sută de mii de oameni au protestat în Capitală pentru a patra zi consecutiv

Mii de oameni se îndreaptă, la ora transmiterii ştirii, către Palatul Parlamentului, unde vor protesta formând un lanţ uman în jurul clădirii. Protestul a început la ora 11.00 cu un miting al copiilor la care au participati mii de persoane.

Vineri seara, peste o sută de mii de oameni au protestat în Capitală pentru a patra zi consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO