Eveniment

Cine va dicta in urmatorii ani celor 500.000 de membri ai PSD

01.02.2010, 23:06 22

PSD, cel mai mare partid al opozitiei, se afla in febraalegerilor interne de peste trei saptamani, iar miza este colosalapentru actuali, fosti sau viitori lideri ai partidului.

Presedintele in functie, Mircea Geoana, pare plasat binisor incursa (ar fi sprijinit de peste 30 de filiale), dar el a pierdutcea mai importanta cursa electorala recenta pentru PSD -prezidentialele din toamna -, iar infrangerea sa a aruncat partidulin opozitie (cel putin pana in 2012, daca nu se intampla cevaextraordinar). Unul dintre adversarii sai de talie, Adrian Nastasenu-si mai cauta cuvintele: "Infrangerea are un nume - MirceaGeoana".

Ieri PSD a examinat ipotezele de organizare a congresului incare va fi aleasca noua conducere, iar de felul in care acesta vafi organizat va depinde cum va arata partidul in viitor.

Scenariul luat in discutie este daca cei care vor candida lapozitia de presedinte vor veni si cu o lista proprie - ceea ceinseamna ca, pe langa pozitia de presedinte, sa fie inscrisa peacea lista functiile de presedinte executiv (sauprim-vicepresedinte), secretar general si vicepresedinti. De aicirezulta ca cel care va castiga va lua totul. Actualmente in PSD,toate functiile sunt decise individual, nu pe o lista. Asa s-afacut ca, in decursul vremii, la varful partidului sa regasimoameni cu vederi diferite precum Mircea Geoana, Adrian Nastase sauMiron Mitrea. Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Miron Mitrea siAdrian Nastatase tintesc sefia PSD. Indiferent de cine castiga,ceilalti nu se vor mai gasi in conducerea partidului, daca votul vafi pe o astfel de lista inchisa.

Daca lupta va fi pentru fiecare functie separat, iarasi apeletrebuie desfacute pentru ca nu este limpede inca daca la congresulde la finele lui februarie (o victorie a lui Geoana in fataadversarilor sai care doreau amanarea unei decizii pentru a seintari) va fi pusa la bataie doar functia de presedinte, urmand casi celelalte functii sa fie decise ulterior astfel incat cei careau pierdut sa se poata repozitiona in functie de castigator.

Viorel Hrebenciuc (acesta controleaza o parte din Moldova), carea condus campania electorala a lui Mircea Geoana, a repurtat ieri ovictorie stransa in fata unui ilustru necunoscut, deputatul IoanMunteanu, obtinand reconfirmarea in functia de lider al deputatilorPSD(scor 59 la 46). Desi a fost socotit unul dintre vinovatiipierderii alegerilor prezidentiale, sprijinul sau va fi importantin desemnarea castigatorului, dar ieri s-a vazut ca aura sa deinvincibilitate incepe sa paleasca. Bucurestiul, prin MarianVanghelie, l-a sprijinit pe Geoana, dar nimic nu mai este siguracum. Teleormanul (prin Liviu Dragnea) ramane alaturi de actualulpresedinte, in vreme ce primarul Constantei, Radu Mazare (inConstanta Geoana a pierdut in fata lui Basescu in modsurprinzator), a sustinut ieri ca ar putea candida el insusi lasefia partidului. Timisoara lui Ilie Sarbu ezita intre Nastase siDiaconescu, Clujul il sustine pe Diaconescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO