Eveniment

Codul de Bune Practici a fost promulgat. Retailerii sunt in continuare nemultumiti

15.10.2009, 23:13 94

Legea privind comercializarea produselor alimentare, promulgatala jumatatea acestei saptamani, nu este pe placul retailerilor, iarunii producatori se tem ca toate costurile pe care acum le suportaei prin diferite taxe vor fi transferate in pretul final. Altiproducatori spun insa ca retailerii vor fi nevoiti sa-si optimizezecheltuielile si ca produsele proaspete romanesti nu au cum sadispara de pe rafturi, asa cum au amenintat retailerii.

"Trecerea la amenintari denota slabiciune. Pe retaileri iideranjeaza termenele de plata si impunerea de penalitati. Esteadevarat ca se poate discuta pe marginea unora din acestea, cumsunt cele la conserve si bauturi alcoolice, dar in niciun cazamenintarile ca vor trece la importuri si la majorari de preturi nusunt o solutie", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta,federatie care reuneste toate patronatele din industriaalimentara.

Termenele de plata scurte pe care le pot cere producatorii(pentru produsele agroalimentare proaspete termenul nu poate fi maimare de 12 zile, pentru produsele agroalimentare congelate, 20 dezile, iar pentru celelalte produse de 35 de zile) ii va determinape retaileri sa faca mai multe comenzi si mai dese pentru a putearula marfa, iar asta inseamna costuri logistice mai mari careimplicit se reflecta in pretul final. "Termenele de plata nu sereflecta in rotatia fireasca a unor categorii de produse. Retelelevor avea probleme de cash-flow, de aceea se vor reorienta catrepiete unde astfel de restrictii nu exista. Nu ne-am opus ideii determen de plata maximal, dar cel stabilit nu este cel corect",spune Adrian Manolache, secretarul general al Asociatiei MarilorRetele Comerciale din Romania (AMRCR).

Contractul se incheie intre comercianti si producatori, dar intimp ce producatorii romani vor ca banii pentru produsele livratesa li se intoarca mai repede, deoarece platesc TVA (taxa pe valoareadaugata) la livrarea acestora, producatorii straini pot negociacontracte cu termene mai flexibile, deoarece multe state au unsistem de taxare inversa a TVA-ului, la incasarea banilor sau lasfarsit de an, cand se fac decontarile.

Cu toate acestea, in lege nu se face distinctie in mod explicitintre relatia retailerilor cu producatorii romani sau cu cei dinstrainatate. In consecinta, este posibil ca prevederile legate determenele de plata sa se aplice si furnizorilor straini. "Costurilede productie in alte tari sunt mai mici, fermierii sunt maiperformanti, primesc subventii mari la produsele primare. Isipermit sa astepte mai mult pentru plata produselor livrate", spuneViorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a ProducatorilorAgricoli din Romania.

Retailerii nu sunt de acord cu multe puncte din acest proiect,iar asta s-a vazut de la inceputul anului, cand au lipsit de ladiscutiile privind Codul de Bune Practici in retail si care au avutloc intre Ministerul Agriculturii, patronate si sindicatele dinindustria alimentara.

"Va fi o perioada de razbunare a retailerilor, care vor incercasa se indrepte mai mult spre importuri decat o faceau pana acum.Daca pana acum produsele romanesti, fie ca vorbim de carne, legumesau fructe, reprezentau circa 30%-40% din totalul produselor, nueste exclus ca in urmatoarea perioada ponderea acestora sa ajungala 10%", a declarat pentru ZF Nicolae Stefan, presedinteleFederatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar. Ela adaugat ca preturile ar putea creste pentru ca hipermarketurileraman in continuare formatorii acestora. "Chiar daca pretul deachizitie este stabilit, comerciantii agricoli vor gasi formule cuprivire la adaosul comercial, iar pretul va fi la fel ca pana acumsau chiar mai mare, in functie de cererea consumatorului.Deocamdata exista cerere, magazinele sunt in continuare pline",spune Stefan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO