Eveniment

Construcţiile şi serviciile au împins creşterea economică în 2022 la 4,8%. Creşterea economică în 2022 a fost de 4,8%, o creştere solidă care oferă o perspectivă bună şi pentru acest an. Care sunt estimările pentru 2023

Construcţiile şi serviciile au împins creşterea...

Autor: Iulian Anghel

15.02.2023, 09:00 308

Datele-semnal publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că PIB-ul a crescut, în 2022, cu 4,8%, iar economiştii cred că avansul acestei creşteri foarte bune vine din construcţii şi din servicii, în vreme ce industria, care face o cincime din PIB, şi agricultura au suferit mult anul trecut.

Consumul (pe partea de cheltuieli) şi-a redus semnificativ creşterea, de la un avans cu două cifre în anii trecuţi, la 4% în 2022. Şi atunci de unde această creştere de 4,8% a economiei?

„Nu am o explicaţie clară, nu până nu vin datele defalcate. Dacă ne uităm în jurul nostru, Ungaria este pe minus, Cehia pe minus. La noi consumul a fost a decelerat, industria a fost pe minus. Construcţiile sunt cele care, probabil, au tras după ele economia şi, desigur, serviciile. Consumul a decelerat, dar nu a fost pe minus. După pandemie, oamenii au început să mai iasă din case – mai la o bere, mai la o friptură. Deci, dintr-un astfel de consum, a venit creşterea – este o parte a explicaţiei. A doua este situaţia din construcţii, care merg bine. Au fost foarte mulţi bani şi din fonduri UE şi din buget, dar şi bani de spălat, mulţi - o parte din ei se văd acum în efervescenţa din construcţii. Cu toate acestea, dacă aduni datele lunare, pur şi simplu nu iese creşterea de 4,8%”, spune economistrul Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO