Consumul a crescut spectaculos în august, dar ar putea fi cântecul de lebădă de dinaintea declinului

5 oct 2017 Autor: Iulian Anghel

În august, faţă de august trecut, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a avansat cu 15,9% ca serie brută (12,6% ajustat), în vreme ce pe primele opt luni avansul a fost de 9,3% ca serie brută (8,4% ajustat).

Dinamica vânzărilor din co­mer­­ţul cu amănuntul – cel mai bun indicator pentru e­vo­luţia consumului privat – s-a accelerat în august, si­tua­ţie ce reflectă, potrivit economiştilor, creş­te­rea venitului disponibil al populaţiei, situaţie care are drept revers, după cum se vede în ultimele zile, creşterea inflaţiei ce de­­ter­­­mi­nă, la rândul ei, majorarea do­bânzilor ban­care. Potrivit datelor publicate ieri de INS, în august faţă de iulie, cifra de afaceri în comerţul cu amânuntul a crescut cu 7,4% ca serie brută (2,3% serie ajustată). În august, faţă de august trecut, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a avansat cu 15,9% ca serie brută (12,6% ajustat), în vreme ce pe primele opt luni avansul a fost de 9,3% ca serie brută (8,4% ajustat). Sunt cifre peste cele din iulie, lună în care consumul a crescut, de exemplu, cu 6,1% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut şi cu 8% faţă de primele şapte luni din 2016.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.10.2017

 
Cuvinte cheie:
august
, crestere
, consum
, cantec
, declin
, spectaculos
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide