Eveniment

Costul forţei de muncă a crescut cu 7,3% în trimestrul III în România. „Salariile din România vor continua să crească şi este normal, pentru că decalajele sunt foarte mari faţă de alte state europene“

Costul forţei de muncă a crescut cu 7,3% în trimestrul...

Autor: Adelina Mihai

18.12.2015, 00:07 1902

La nivelul celor 28 de state membre ale UE, creşterea medie a costului cu forţa de muncă din trimestrul III al anului a fost de 1,8% (faţă de 1,4%- cât a fost creşterea din perioada similară din anul anterior), cu cele mai ridicate valori în Letonia şi Bulgaria, unde costurile cu personalul au crescut, în medie, cu 7,4%. Cu o creştere de 7,3% a costului orar cu forţa de muncă, Ro­mânia se află pe locul trei în topul creşterilor din UE.

„Creşterea sala­riu­lui minim pe economie, dar şi a concurenţei dintre companii care se află în continuă căutare de talente au contribuit la majorarea costului orar cu forţa de muncă. (…) Salariile vor creşte în continuare şi este o tendinţă normală, având în vedere că decalajele dintre nivelul salarial din România şi cele din alte state europene sunt încă foarte mari”, a explicat Sorina Donisa, country manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT. Într-adevăr, începând cu luna iulie a acestui an, salariul minim a crescut de la 975 de lei brut pe lună la 1.050 de lei brut (o creştere de 7,7%).

Dacă în România costul cu forţa de muncă a crescut semnificativ în trimestrul III, în unele state europene angajatorii au avut costuri mai reduse cu personalul. Cele mai semnificative scăderi ale costului orar cu forţa de muncă în trimestrul III al anului prin comparaţie cu pe­rioada similară din 2014 au fost în Portu­galia (-2,8%), Slovenia (-1,5%), Cipru (-0,5%), Italia (-0,4%) şi Luxem­burg (-0,4%).

Potrivit datelor Eurostat care analizează evoluţia costului forţei de muncă pe sectoare de activitate, în sectorul serviciilor a crescut cel mai mult „preţul“ angajaţilor (+7,1%), urmat de cel  din industrie (+6,3%) şi de cel din construcţii (+5,8%).

„Salariile au crescut pentru că, din punct de vedere economic, României i-a mers bine şi au fost foarte multe investiţii noi, mai ales pe zona de servicii. Automat, când se fac investiţii, se caută acelaşi gen de specialişti şi, pentru a-i atrage, se oferă pachete salariale mai mari. Investitorii continuă să vină în România pentru că suntem bine poziţionaţi din punctul de vedere al costurilor faţă de alte state europene“, a explicat şi Oana Datki Botolan, South East Europe ma­naging partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

De aceeaşi părere este şi Sorina Donisa de la APT, care a spus că, pentru creşterile de costuri cu forţa de muncă din industrie, o explicaţie o reprezintă accelerarea dezvoltării industriei automotive din ultimii ani.

„În zona serviciilor, au crescut foarte mult investiţiile în zona de business process outsourcing şi de shared service center (de externalizare - n.red.) şi în domeniul IT&C, unde salariile au fost pe un trend crescător“, a mai spus Sorina Donisa.

Cele mai recente date arată că, în 2014, o companie cheltuia în România, cu fiecare angajat, câte 4,6 euro pentru fiecare oră lucrată de acesta, în timp ce în Germania costul mediu cu forţa de muncă era de 31,4 euro pe oră, iar media la nivelul Uniunii Europene era de de 24,6 euro/oră în 2014.

În 2014, cele mai mari costuri cu forţa de muncă erau în Norvegia, unde pentru fiecare oră lucrată de un angajat companiile aveau costuri medii de 54 de euro. În topul ţărilor cu cele mai mari costuri cu forţa de muncă se mai află şi Danemarca (40,3 euro pe oră), Belgia (39 de euro pe oră), Suedia (37,4 euro pe oră), Luxemburg (35,9 euro pe oră) sau Franţa (34,6 euro pe oră).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO