Eveniment

Cota unica de impozitare: pusa la zid de PSD, dar aparata de analisti

Cota unica de impozitare: pusa la zid de PSD, dar aparata de analisti
22.08.2006, 19:54 76

PSD a anuntat ca va desfiinta cota unica si va readuce sistemul progresiv la o viitoare revenire la guvernare, dar analistii iau apararea cotei unice.
"Modalitatea in care taxarea trebuie sa aiba loc este o problema ideologica. Noi propunem taxarea progresiva. Actualul Cod fiscal nu impartaseste filosofia cotei unice, ci a valorilor asemanatoare. Exista o cota unica pe anumite segmente, dar taxam progresiv microintreprinderile sau proprietatea. Ideea noastra este un sistem uniform pe principiul progresivitatii", a declarat Mihai Tanasescu, deputat PSD si fost ministru de finante in guvernul Nastase.
PSD aproba azi principiile viitorului sau program politic, valabil in situatia in care va ajunge la guvernare, principii care prevad, intre altele, eliminarea cotei unice de impozitare si revenirea la impozitarea progresiva.
Concomitent, spune Tanasescu, programul PSD prevede ca marjele superioare ale impozitelor platite in sistem progresiv sa fie reduse substantial, odata cu introducerea unui nou principiu al deducerilor.
La un an si jumatate de la introducere, cota unica de impozitare ajunge astfel sa fie din nou contestata. Majoritatea analistilor spun ca o impozitare unica este mai competitiva decat un sistem progresiv, iar oamenii de afaceri sustin ca investitiile straine ar incepe sa ocoleasca Romania daca sistemul fiscal bazat pe cota unica ar disparea peste noapte.
"Cota unica va aduce pentru salariatii si companiile din Romania un plus de venituri de circa 7,5 miliarde de euro in cei patru ani de aplicare, adica perioada de guvernare 2005-2008", spune liberalul Varujan Vosganian, seful Comisiei de Buget-Finante a Senatului. "Acesti bani reprezinta o suma uriasa, care ramane la dispozitia contribuabililor in loc sa fie colectata la buget. Jumatate din acesti bani inseamna plusuri la salarii pentru contribuabilii persoane fizice", explica el.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca desfiintarea cotei unice este "neoportuna economic". "Primul efect cat se poate de clar al cotei unice de 16% a fost atragerea unui volum record de investitii straine in Romania, dar si stimularea investitiilor autohtone", considera el. Pogonaru spune ca desfiintarea cotei unice ar anula acest efect, de aceea este neoportun sa se vorbeasca despre asa ceva.
"Climatul fiscal s-a relaxat si s-a mai debirocratizat dupa introducerea cotei unice", spune reprezentantul oamenilor de afaceri. Totusi, cota unica a avut si un minus, spune el: discutiile prelungite privind nivelul impozitelor a redus la zero predictibilitatea mediului de afaceri. "Paradoxul cotei unice este ca a asigurat stabilitatea, dar nu si predictibilitatea mediului fiscal", a precizat Pogonaru.
Oamenii de afaceri se arata reticenti de revenirea la o impozitare progresiva. "Scoaterea cotei unice nu va crea prea multa fericire in comunitatea oamenilor de afaceri. In ceea ce priveste operatiunile Siemens, nu cred ca vom resimti un efect negativ, dar vom trece din nou prin nebunia calculelor pe transe, adica a cotelor diferentiate", a declarat Adrian Baicusi, director general al Siemens SRL.
"Cota unica a consolidat afacerile firmelor puternice si a permis statului sa controleze mult mai usor sumele adunate la bugetul de stat. In schimb, intreprinderile mici au fost dezavantajate si cred ca ar trebui sa se gaseasca o alta modalitate de subventionare. Mai mult, datorita reducerii impozitului, oamenii de afaceri nu au mai incercat sa-si ascunda afacerile", spune Emil Pop, directorul general al companiei Rehau Polymer.
De aceeasi parere este si Lucian Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane. "Schimbarea politicii fiscale ar bulversa economia, iar rezultatele bune ale actualei politici fiscale bazate pe cota unica de impozitare nu justifica o asemenea modificare a fiscalitatii", spune el.
Senatorul liberal Ionut Popescu, fost ministru de finante, a declarat ca va propune Guvernului reducerea cu 7% a contributiilor sociale platite de angajatori si salariati de la 1 ianuarie 2007. "La un an si jumatate de la introducerea cotei unice, toate cifrele macroeconomice arata ca aceasta a fost decizia corecta pentru economie", a declarat el, citat de agentia Mediafax. El a subliniat ca Guvernul trebuie sa isi asume acum decizia curajoasa a reducerii contributiilor sociale de la 47,5% in prezent la 40% incepand cu anul viitor, in loc ca reducerea sa aiba loc treptat, cu cate doua sau trei puncte procentuale pe an.
Unii analisti spun insa ca, desi cota unica a avut efectele sale benefice, ea mai are de trecut un examen: cresterea ponderii veniturilor bugetare in PIB. "Marea intrebare este daca sistemul fiscal actual poate aduce veniturile proprii ale bugetului la 35%-36% din PIB fata de circa 30%, cat au fost anul trecut", a declarat Daniel Daianu, fost ministru de finante. El spune insa ca, in contextul competitiei fiscale de la nivel european, Romania nu putea ramane deoparte, iar reducerea fiscalitatii a fost de bun augur. "Cota unica a simplificat impozitarea si a dat o gura de oxigen firmelor rezidente chiar inaintea integrarii in UE", spune Daianu.
"Pe de alta parte, cota unica a incurajat creditarea, iar plusul incasarilor la buget provine in primul rand de aici, din cresterea veniturilor din impozite indirecte", a mai spus Daianu. In opinia sa, consumul ramane motorul principal al cresterii incasarilor bugetare, dovada ca veniturile din TVA, principalul contributor al bugetului, au crescut spectaculos in ultima perioada.
Anul acesta, ponderea veniturilor bugetare in PIB ar putea ajunge la 32,7% (30,4 mld. euro), comparativ cu 29,7% in 2005 (23,5 mld. euro) si cu prognoza de 31,4% (29,2 mld. euro) facuta la inceputul anului, a declarat Vosganian. Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit plecand de la premisa unor venituri de circa 33,5% din PIB, a mai spus senatorul liberal. Anul viitor, cheltuielile bugetare vor fi cu pana la 3,5 miliarde de euro mai mari decat cele din 2004, spune Vosganian.
La polul opus al optimismului se afla unii analisti care considera ca un sistem de impozitare progresiv ar fi mai util Romaniei din prezent.
"Eu personal sunt in continuare adeptul unui sistem progresiv de impozitare", spune Liviu Voinea, analist la Grupul de Economie Aplicata. In opinia sa, cresterea incasarilor se sprijina prea mult pe consum, iar surplusul bugetar se datoreaza nu veniturilor prea mari, ci amanarii cheltuielilor.
"Dupa introducerea cotei unice, Guvernul a majorat multe alte impozite, cel mai semnificativ fiind cel pe dividende, de la 5% la 16%", spune Voinea. Din acest motiv, cresterea incasarilor nu se datoreaza cotei unice, ci noilor impozite majorate pentru a compensa efectul cotei unice.

S-a intamplat deja in Slovacia
Noul premier al Slovaciei, Robert Fico, seful partidului de stanga, vrea sa anuleze reformele economice ale predecesorului sau, cu riscul alungarii investitiilor straine, scrie cotidianul francez Le Figaro. Cota unica de impozitare de 19% este prima tinta a noii coalitii de guvernare din Slovacia, premierul Fico anuntand ca doreste desfiintarea acestei cote, responsabile pentru atragerea unui volum record de investitii straine, mai ales in domeniul industriei auto. Cota unica de 19% i-a facut pe cativa dintre marii constructori auto ai lumii sa considere Slovacia un rai al industriei automotive, noteaza Le Figaro. Din 1998 si pana in prezent, trei mari grupuri auto au patruns pe piata slovaca datorita nivelului redus al impozitarii: Volkswagen, PSA (Peugeot-Citro'n) si Kia Hyundai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO