Eveniment

Cota unica si TVA sunt inca in pericol. Romania trebuie sa reactiveze privatizarile

Cota unica si TVA sunt inca in pericol. Romania trebuie sa reactiveze privatizarile

Presedintele Traian Basescu le-a explicat ieri parlamentarilor PDL masurile dure asumate in fata FMI

10.05.2010, 23:35 30

Romaniaar putea ramane in recesiune si in acest an si nu va scapa demajorarea impozitelor, daca masurile de reducere a salariilorbugetarilor si pensiilor decise de Guvern nu vor da roade inurmatoarele luni, potrivit memorandumului suplimentar de intelegereconvenit cu FMI.
Totodata, Romania va avea nevoie de reactivarea programului deprivatizare, CFR Marfa fiind pe lista de privatizari.
Ministerul Economiei va scoate la vanzare o buna parte dincompaniile de stat, pe lista scurta fiind Termoelectrica, care fieva fi vanduta, fie va fi inchisa, si CFR Marfa, plus alte 18companii mici, conform memorandumului. Documentul nu precizeazasumele care ar urma sa fie obtinute din aceste privatizari.
Totodata, se ia in calcul ca angajatii din companiile la carestatul este actionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, saplateasca o taxa de solidaritate.
Cabinetul Boc se angajeaza sa ia masuri suplimentare, "inclusiv demajorare a impozitelor si taxelor", daca reducerea salariilorbugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15% si concedierile care vorincepe in acest an vor fi insuficiente pentru a reduce tinta dedeficit pentru 2010, se spune in memorandum. Guvernul s-a maiangajat sa anuleze pensionarile anticipate si sa controleze custrictete pensionarile de invaliditate pentru a reduce dincheltuieli, potrivit aceluiasi document.
"Romania este in situatia de a nu putea sa plateasca obligatiileasumate. Pensiile si salariile trebuie ajustate. Trebuie gasitmecanismul legal. Masurile trebuie sa intre in vigoare inainte deintalnirea board-ului FMI din iunie. Urmatoarea transa va depindede implementarea pachetului de masuri de catre autoritatile romane.Calendarul nostru normal este de a merge in board-ul FMI lasfarsitul lunii iunie", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMIla incheierea vizitei de evaluare.
Guvernul si FMI au convenit asupra unei noi tinte de deficitbugetar pentru acest an, de 6,8%, fata de obiectivul anterior de5,9%, cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa acheltuielilor bugetare. Daca implementarea masurilor agreate cuGuvernul va intarzia foarte mult, Franks a spus ca nu excludeposibilitatea ca Romania sa primeasca din nou doua transe cumulate,respectiv a cincea si a sasea.
Potrivit memorandumului suplimentar, fondul de salarii va filimitat. Guvernul si-a mai stabilit un buget fix pentru salarii in2011, de 39 mld. lei, si sustine ca a concediat 20.000 de persoanede la stat in acest an. Politica de disponibilizari in sectorulpublic va continua in perioada urmatoate, paralel cu introducereastandardelor de cost astfel incat sa se reduca nivelulcheltuielilor.
"Este foarte clar. In ultimii trei ani, intre 2006 si 2008,sectorul public a crescut cu 250.000 de angajati. Pe termen mediutrebuie sa revenim aici. Nu e nevoie sa se faca intr-un singur an,reducerea poate fi facuta pe o perioada de mai multi ani. Va existao reducere progresiva. Nu vor exista disponibilizari rapide", a maispus Franks.
In scrisoarea de intentie nu este specificat numarul de salariaticare trebuie disponibilizati in acest an, dar reducerea esteimplicita, urmand sa reprezinte baza de plecare pentru bugetulpentru anul viitor, potrivit reprezentantului FMI.
Franks a tinut sa precizeze ca FMI nu a impus alernativa reduceriisalariilor si pensiilor. "Masura a fost aleasa de Guvern, dar aresprijinul FMI. Va inversa tendinta de crestere a cheltuielilor dinanii trecuti si va pregati terenul pentru reintoarcerea la osustenabilitate a cheltuielilor publice, o situatie fiscala maiechilibrata si relansarea cresterii economice."
FMI nu exclude continuarea recesiunii si in 2010, proiectiainstitutiei financiare internationale plasandu-se acum intre 0% sio contractie de 0,5%. "Romania a fost afectata puternic de crizafinanciara globala. Cadrul macroeconomic a fost afectat derecuperarea mai lenta din Europa, dar isi va reveni in 2011.Proiectia noastra pentru evolutia economiei in 2010 se afla acumintre 0% si o contractie de 0,5%. In 2011, economia ar putea sacreasca cu 3,6%."
Franks a spus ca relansarea economica s-a lasat asteptata, datelepentru primele luni din acest plasandu-se sub asteptarile FMI."Sunt vremuri dificile pentru Romania. Este nevoie de masuri fermepentru a evita ca Romania sa fie afectata grav de furtunileeconomice care afecteaza alte parti ale Europei si pentru a aducepoliticile economice pe calea cea buna."

Impozitare extinsa, reluarea privatizarilor si noimodificari in legislatia muncii
Masurile fiscale vor fi calul de bataie al reformelor in perioadaurmatoare. In noua scrisoare de intentie catre FMI cea mai mareparte a angajamentelor asumate de Guvern vizeaza sectorul fiscal.In acelasi timp, autoritatile promit reactivarea "in mod agresiv" aprogramului de privatizare, fiind vizate companii din industrie,energie, transport, turism si agricultura in frunte cu CFRMarfa.

Decizii pentru mai multi bani la buget

  • Pentru cresterea veniturilor bugetare va fi majorata baza deimpunere pentru impozitul pe venit si baza de contributii sociale,prin includerea tichetelor de masa si a castigurilor decapital.
  • Va fi introdus un impozit pe cifra de afaceri (clawback) pentrudistribuitorii de medicamente.
  • Fiscul va infiinta un serviciu special pentru monitorizareapersoanelor fizice cu venituri mari pentru a urmari mai bine cumisi indeplinesc acestea obligatiile fiscale.
  • Vor fi reduse cu 25% salariile, sporurile si alte plati denatura salariala pentru toti angajatii din sectorul public, masuricare echivaleaza cu 1% din PIB.
  • Vor fi reduse cu 15% pensiile si alte transferuri sociale, carereprezinta tot 1% din PIB.
  • Vor fi inghetate pensionarile anticipate
  • Va fi introdus un nou sistem de reglementare a "stimulentelor"acordate salariatilor bugetari.
  • Fiscul se va concentra pe frauda si nerespectarea legii inmaterie de TVA printr-o buna gestionare a arieratelor si sporireacontrolului marilor contribuabili pentru a combate problemascaderii veniturilor colectate.
  • Incheierea unor acorduri swap cu autoritatile locale pentru aputea stinge datoriile reciproce, in conditiile in care cea maimare parte a arieratelor la nivel local sunt catre furnizori.
  • In lunile urmatoare vor fi luate masuri suplimentare dereducere a numarului de angajati din sectorul public, dupa ce in2010 au fost concediate aproximativ 20.000 de persoane.

Reactivarea "agresiva" a programului deprivatizare

  • Guvernul se angajeaza sa privatizeze CFR Marfa (foto) pana inmartie 2011 si sa vanda alte companii din industrie, energie,transport si turism.
  • Termoelectrica va fi lichidata pana in iunie 2011 prinsepararea activelor viabile si inchiderea restului companiei.
  • AVAS va finaliza anul acesta vanzarea a 18 companii mici si vavinde participatiile la alte 150 de companii.
  • Ministerul Economiei va initia vanzarea participatiilorminoritare la mai multe companii din portofoliu.

Atac la frauda fiscala

  • Guvernul sustine ca va modifica legislatia duty-free-ului, prinimpunerea unei limitari a cantitatii pentru anumite bunuriaccizabile, ca va spori supravegherea acestor magazine si ca vainaspri conditiile de autorizare a acestora.
  • De asemenea, va fi imbunatatita legislatia privind utilizareacaselor electronice de marcat si a jocurilor de noroc.
  • In plus, pentru a se reduce riscul fraudei, vor fi revizuiteconditiile de transfer de parti sociale sau actiuni in cadrulcompaniilor si a reglementarilor ce guverneaza raspundereaadministratorilor si actionarilor.

Din nou despre reforme in sanatate

  • Implementarea unui plan de restructurare a sectorului desanatate, avand in vedere ca la nivel central cea mai mare parte aarieratelor sunt in sectorul de sanatate.

Inca un set de modificari la Codul muncii

  • Pana la sfarsitul anului Guvernul va revizui legislatia privindcontractele colective de munca pentru reducerea costurilor cuangajarea si concedierea prin contracte mai flexibile. De asemenea,legislatia va permite o flexibilitate mai mare in ceea ce privestenivelul salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO