Eveniment

Creditele date de BCR au tins catre zero in decembrie

Creditele date de BCR au tins catre zero in decembrie

Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei dezvoltare afaceri si produse retail in BCR

21.01.2009, 19:15 30

Vanzarile de credite pe retail au coborat cu 60% la BCR, cea mai mare banca din sistem, in ultimul trimestru al anului trecut fata de trimestrul al treilea, din cauza normelor mai dure impuse de BNR, dar si a cresterii dobanzilor percepute de banci.

Comparativ cu varful atins in august, vanzarile de credite pe retail din decembrie au fost de circa sase ori mai mici, de circa 32 de milioane de euro, potrivit datelor prezentate de Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei dezvoltare afaceri si produse retail din BCR.
Grosul a fost reprezentat de vanzarile de credite de consum fara garantii, cu circa 70% din total, care au fost sustinute si de o campanie promotionala. Pe partea de credite garantate cu ipoteca vanzarile s-au prabusit, fiind in decembrie de circa 15 ori mai mici decat in vara, la aproape noua milioane de euro.
"Trecerea de la dobanda promotionala la dobanda variabila ca element de calcul al gradului de indatorare si cresterea costului creditelor au determinat o scadere a valorii, dar si a numarului de clienti eligibili, mai ales pe segmentul de credite ipotecare", a explicat Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei dezvoltare afaceri si produse retail in BCR. El spune ca noiembrie, decembrie si ianuarie au fost luni foarte slabe pentru creditare, dar crede ca piata isi va reveni treptat. BNR a decis de altfel saptamana trecuta sa relaxeze reglementarile privind creditarea populatiei intrate in vigoare in octombrie anul trecut. Desi bancherii au avertizat inca din vara ca introducerea unor criterii mult mai dure de creditare ar putea bloca piata imobiliara, in conditiile in care acestea se suprapuneau cu penuria de fonduri la nivel international, BNR nu s-a abatut de la planul sau, asteptand trei luni pana la o revizuire a evolutiei pietei.
Cele mai recente date arata ca imprumuturile pentru consum au inregistrat o contractie in noiembrie fata de luna precedenta, daca se elimina efectul deprecierii cursului pentru soldul finantarilor in valuta.
Creditul ipotecar a inregistrat o crestere foarte usoara, astfel ca ritmul anual de crestere a incetinit la 50%, de la niveluri de 90% in primavara.
BCR a prezentat ieri o noua oferta de credite de retail, cu dobanzi legate de indicatorii EURIBOR pentru euro si ROBOR pentru lei. Banca ofera si alternativa contractarii de imprumuturi in euro cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare, in timp ce la lei dobanzile pot fi fixate pe cel mult cinci ani.
Sorin Mititelu spune ca se observa o crestere usoara a restantelor de la inceputul iernii.
"Impactul deprecierii cursului este inca redus", spune Mititelu. El considera ca accelerarea restantelor a aparut in conditiile in care pentru multe credite perioada de dobanda introductorie, fixata la niveluri mici, ajunge acum la final, iar clientii trebuie sa suporte rate mult mai mari odata cu resetarea dobanzii. Majoritatea bancilor au promovat din a doua jumatate a lui 2007, cand lupta pe acordarea de credite imobiliare era apriga, produse cu dobanda promotionala foarte mica in primul an.
Directorul BCR spune ca la nivelul portofoliului gradul mediu de indatora pentru clienti este de circa 45%, astfel ca nu se asteapta la aparitia unor probleme importante.
 
Popa, BNR: Ne-a surprins incetinirea creditului corporate
A fost o surpriza sa vedem o incetinire atat de mare a finantarilor bancare pentru companii, a afirmat ieri Cristian Popa, viceguvernator al BNR. "Ne gandeam ca incetinirea va fi mai lenta. Observam o incetinire semnificativa si la creditul pentru populatie, insa pe zona companiilor vedem nevoia de finantare sustenabila si speram sa se reia creditarea. Desi stim ca este nevoie de timp ca bancile sa ajusteze conditiile de creditare la noile riscuri", a spus Popa la o conferinta organizata la Viena de Euromoney. La finele lunii noiembrie, creditul pentru companii se ridica la echivalentul a 26,4 mld. euro, in scadere usoara fata de octombrie, potrivit datelor BNR.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO