Eveniment

Creşte temperatura în coaliţia de guvernare PSD/ALDE. Tăriceanu spune „nu“ rectificării bugetare a lui Teodorovici, care vine cu tăieri la Transporturi, Sănătate şi Educaţie

Creşte temperatura în coaliţia de guvernare PSD/ALDE....

Autor: Iulian Anghel

30.07.2019, 00:05 1502

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, al cărui partid par­ticipă la guvernare alături de PSD, le-ar fi transmis premierului Viorica Dăncilă şi ministrului de finanţe Eugen Teodo­rovici că liberal-democraţii că nu sunt de acord cu rectificarea bugetară, care vine cu propuneri de tăieri de cheltuieli de la Transporturi, Sănătate şi Educaţie şi de la investiţii.

Finanţele ar fi trebuit să prezinte rectificarea miercuri, 31 iulie, dar ministrul de resort a amânat-o pentru august deoarece trebuie să găsească soluţii financiare, după ce deficitul la şase luni a ajuns lângă pragul de 2% din PIB – faţă de 3% din PIB la cât a fost fixat el pentru întreg anul 2019.

În mod cu totul nebişnuit, ALDE a anunţat luni printr-un comunicat că nu este de acord propunerile de rectificare prezentate de Ministerul de Finanţe: „În cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare din această dimineaţă (luni dimineaţă - n.red.) preşedintele Călin Popescu- Tăriceanu (...) a reiterat că ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la ministere de bază în dezvoltarea statului, precum Ministerul Transpor­turilor, Ministerul Educaţiei sau Ministerul Sănătăţii“.

PSD a prezentat varianta proprie tot printr-un comunicat: „În urma discuţiilor de astăzi (luni – n. red.), s-a constatat că sunt asigurate fondurile necesare pentru veniturile populaţiei, referindu-ne aici la salarii şi pensii (inclusiv creşterea punctului de pensie de la 1 septembrie). Totodată, viitoarea rectificare bugetară va pune un accent deosebit pe investiţiile naţionale, dar şi pe cele de ordin local, o prioritate majoră a guvernului“.

Între PSD şi ALDE au apărut tensiuni după ce cele două partide nu s-au înţeles asupra candidatului unic pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. Tăriceanu ar fi vrut să fie candidatul unic al coaliţiei, dar PSD şi-a împins în alegeri candidatul propriu, în persoana premierului şi totodată preşe­dintele partidului, Viorica Dăncilă.

ALDE nu deţine ministere econo­mice de primă mână. Iar tonul comunicatului de luni nu este unul întâlnit la fiecare pas.

Potrivit sursei citate „în vederea creş­terii veniturilor bugetare şi redu­cerea cheltuielilor neeco­mu­nicoase“ trebuie luate o serie de măsuri. Şi urmează o listă lungă de generalităţi între care „îmbunătăţirea colectării ve­ni­turilor şi întreprinderea de măsuri de diminuare a evaziunii fiscale“ sau „re­duce­rea cheltuielilor neeco­nomicoase cu aparatul admi­nistrativ supradi­mensionat la nivelul admi­nistraţiei cen­trale de stat, al agenţiilor şi autorităţilor finanţate prin bugetul de stat“. Însă sunt şi cereri con­crete: „reducerea numărului func­ţiilor de conducere în cadrul minis­terelor, agenţiilor şi autorităţilor“, „extinderea sistemului de achiziţii centralizate pentru toate entităţile din subordinea ordonatorilor principali de credite“ sau „reorganizarea şi descen­tralizarea agenţiilor şi autorităţilor din cadrul ordonatorilor principali de credite“.

ALDE mai vorbeşte despre „prioritizarea cheltuielilor bugetare către investiţiile în derulare, la nivel central şi local, şi, de asemenea, alocările de fonduri către investiţiile mari de infrastructură asumate la adoptarea bugetului pe anul 2019“.

ALDE susţine că discuţiile cu PSD vor fi reluate într-o următoare şedinţă a coaliţiei, a cărei dată nu a fost anunţată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO