Eveniment

Creştere în industria prelucrătoare şi servicii, stagnare în comerţul cu amănuntul şi scădere în construcţii

Creştere în industria prelucrătoare şi servicii,...

Autor: Iulian Anghel

30.09.2014, 00:03 67

Managerii companiilor estimează, pentru perioada septembrie-noiembrie, o tendinţă de creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, în timp ce construcţiile vor consemna o scădere a volumului de producţie, iar comerţul cu amănuntul va stagna, arată datele sondajului privind tendinţele în evoluţia activităţii economice culese în luna septembrie publicat ieri de Institutul Naţional de Statistică.

După şocul anunţului intrării în recesiune tehnică (o cădere a PIB cu 1% în T2 faţă de T1), o nouă veste proastă a venit la începutul acestei luni. Investiţiile în economie s-au redus în S1 2014 cu 9,1% faţă de perioada similară a anului trecut.

Începutul lui octombrie este aşteptat cu noi date privind Produsul Intern Brut în trimestrul al II-lea 2014, date provizorii (2), dar şi noi cifre privind comerţul cu amănuntul, evoluţia in­dus­triei sau a construcţiilor.

Potrivit sondajului realizat lunar de INS, managerii societăţilor comerciale participanţi la acesta  cred că în perioada septembrie - noiembrie 2014 vom înregistra o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, o relativă stabilitate în sectorul de comerţ cu amănuntul şi o scădere moderată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Managerii din industria prelucrătoare anticipează, pentru intervalul menţionat, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8% - unde soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu reflectă intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic), cu un avans mai mare la fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +36%) şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +34%).

Preţurile produselor industriale, precum şi numărul de salariaţi ar putea rămâne relativ stabile (sold conjunctural +3%, respectiv +1%).

Totodată, cifra de afaceri din servicii va consemna o creştere moderată (sold conjunctural +11%), cu preţuri de vânzare sau de facturare relativ stabile (sold conjunctural 0%), la fel ca şi numărul de angajaţi (sold conjunctural -4%).

În construcţii, care la şapte luni s-au contractat cu 7,5%, se va înregistra o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -10%), managerii estimând şi o reducere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -13%), precum şi o relativă stabilitate a preţurilor la lucrările de construcţii (sold conjunctural +1%).

Şefii companiilor preconizează, în sectorul comerţului cu amănuntul (care la şapte luni din an a avansat cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%) şi scădere moderată a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural -8%). Numărul de salariaţi va creşte moderat, cred managerii (sold conjunctural +11%), iar preţurile de vânzare cu amănuntul vor rămâne relativ stabile (sold conjunctural +4%). În şase luni din an, numărul angajaţilor din economie a crescut cu 108.000, în vreme ce preţurile au scăzut pe ansamblu în august faţă de iulie cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO