Eveniment

Creşterea PIB intră din nou în malaxorul ajustărilor. Mâine aflăm dacă a revenit recesiunea

Creşterea PIB intră din nou în malaxorul ajustărilor. Mâine aflăm dacă a revenit recesiunea

Autor: Mihaela Claudia Medrega

13.05.2012, 23:06 886

Comisia Europeană a diminuat vineri prognoza de creş­tere economică pentru România de la 1,6% la 1,4% pentru 2012, aceasta fiind a treia ajustare în circa jumătate de an. FMI şi Guvernul anticipează un avans al PIB de 1,5% pentru acest an.

Ajustarea prognozei Comisiei se înscrie în trendul conturat de la începutul acestui an de reducere a estimărilor privind creşterea economică având în vedere contextul extern tensionat şi încetinirea comerţului extern.
Prognozele privind creşterea economică a României au fost ajustate sub 1,5%, chiar înainte de fi anunţate datele pe primul trimestru.
Românii vor afla mâine de la Institutul de Statistică dacă economia a revenit în recesiune tehnică în T1 2012. Per ansamblu, anul trecut România a experimentat o creş­tere economică de 2,5%, după doi ani de recesiune.

Cererea internă şi investiţiile publice ar urma să fie principalele motoare de creştere în acest an, în timp ce contribuţia cererii externe ar urma să fie negativă, ca urmare a înrăutăţirii perspectivelor economice pentru UE, care reprezintă aproximativ 70% din exporturile României.

"Pentru 2012 PIB-ul real este estimat să crească cu 1,4%, cererea internă fiind aşteptată să fie principalul factor de creştere. Deşi populaţia şi companiile vor continua să-şi ajusteze situaţiile financiare pe parcursul primei jumătăţi a anului 2012, continuarea îmbunătăţirii ocupării forţei de muncă, împreună cu scăderea inflaţiei ar trebui să susţină venitul real disponibil. Acest lucru ar trebui să contribuie, de asemenea, la o relansare a consumului privat în a doua jumătate a anului 2012. Investiţiile sunt aşteptate să fie un motor important în 2012, având în vedere necesitatea modernizării infrastructurii publice, parţial din fonduri europene", se arată într-un raport al Comisiei Europene.

Estimarea Comisiei Europene privind PIB-ul rămâne optimistă, în comparaţie cu prognozele indicate de o serie de bănci comerciale, care converg spre 0,5%, dar şi faţă de previziunea BERD pentru PIB, de 0,8%.

Instituţiile financiare internaţionale şi-au ajustat în ultimii ani din mers estimările privind creşterea economică, prognozele fiind uneori departe de realitate.

Ce s-a întâmplat în T1

Comparativ cu ultimul trimestru de anul trecut, cel mai probabil economia a înregistrat o nouă scădere în T1 2012 din cauza gerului şi a ninsorilor din februarie, dar şi ca urmare a frânării exporturilor, după cum indică şi majoritatea estimărilor analiştilor.

Aceasta echivalează cu intrarea în recesiune tehnică, după ce şi în ultimele trei luni ale anului trecut s-a înregistrat o scădere a PIB.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari apreciază că în primul trimestru s-ar putea înregistra o contracţie a PIB cu 0,2% comparativ cu trimestrul patru din 2011, creşterea economică faţă de T1 2011 fiind prognozată la 1,1%. Pentru întregul an estimările analiştilor financiari-bancari indică un posibil plus de 1,2%.

Semnalele de la principalii indicatori macro din primul trimestru nu sunt îmbucurătoare. Exporturile au revenit în T1 în teritoriul negativ, înregistrând o scădere de 0,4%.

Primul trimestru nu a adus veşti încurajatoare nici din sectorul energetic, semnalul fiind cu atât mai delicat cu cât el este un indiciu obiectiv asupra felului în care se mişcă întreaga economie. În schimb, o veste bună a venit la început de an de la consum, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul menţinându-se pe plus. Deocamdată, motoarele de creştere economică lipsesc în condiţiile în care se bate pasul pe loc în atragerea fondurilor europene, investiţiile străine sunt la un minim istoric de opt ani, iar consumul intern este afectat de lipsa de încredere în privinţa viitorului a companiilor şi a populaţiei.

Comisia Europeană indică o serie de riscuri care ar trage în jos creşterea economică, cum ar fi necesitatea redresării situaţiei financiare a populaţiei, corelată cu înăsprirea standardelor de creditare, care ar putea determina un consum sub aşteptări în sectorul privat.

Ce se întâmplă cu bugetul

Bugetul României este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%. Iar orice ajustare consistentă a prognozelor dă peste cap bugetul şi veniturile, o creştere economică mai mică urmând să fie însoţită de o scădere a încasărilor bugetare.

Comisia Europeană anticipează o reducere a deficitului bugetar în acest an de la 5,2% din PIB până la 2,8% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO