Eveniment

Creşterea TVA a majorat preţurile cu 2,6% în iulie, mai puţin decât aşteptările

Creşterea TVA a majorat preţurile cu 2,6% în iulie, mai puţin decât aşteptările
11.08.2010, 23:56 31

Aşteptările anterioare ale analiştilor indicau o creştere mediea preţurilor cu 2,9%, în timp ce calculele privind im­pactul unuitransfer com­plet al majorării TVA în preţurile finale indi­cau unnivel de 4,2% al inflaţiei lunare.
Creş­terea TVA s-a suprapus însă peste scăderea puterii decumpărare a consuma­to­rilor, astfel că agenţii economici nu autrans­ferat în totalitate şocul ma­jorării TVA asupraclienţilor.
"Rata inflaţiei a produs o surpriză pozi­tivă în iulie.Transferarea incompletă a ma­jorării TVA cu cinci puncteprocentuale în pre­ţurile de con­sum se datorează consu­mu­luiprivat scăzut, care a con­tra­carat modi­fi­carea bruscă asistemului de taxare. Unii retaileri au decis să suporte ei înşişimajo­rarea TVA în loc să transfere şocul asu­pra clienţilor prinma­jo­rarea preţurilor", a co­men­tat Eugen Şinca, analist încadrul departamentului de cercetare al BCR.
Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în iulie laţigări (9,5%), fructe (6,6%) şi servicii de apă, canal şisalubritate (5,3%). În schimb, preţul biletelor de avion s-a reduscu 4,5%. Legumele s-au ieftinit cu aproape 1%, iar ouăle cu 0,5%.Şi Laurian Lungu, managing partner la Macroanaliti­ca, apreciază căcel puţin matematic inflaţia ar fi trebuit să fie mai mare îniulie, ca urmare a majorării TVA. El spune că situaţia reală a fostinfluenţată de faptul că majorarea TVA s-a suprapus peste reducereacu 25% a salariilor din sectorul public, dar şi în contextul încare nu toţi agen­ţii economici au transferat creşterea defis­ca­litate asupra clienţilor. "Totuşi, s-ar putea să existe oinflaţie ridicată şi în august, pen­tru că unii comercianţi doar auîntârziat trans­ferul majorării TVA către clienţi", a precizatLungu.
Inflaţia anualizată ar putea ajunge până la sfârşitul anului lacirca 8% pe an, deşi exis­tă scenarii care indică o scădere ainfla­ţiei spre nivelul 7% în decembrie, în condiţiile în care nuse vor manifesta pre­siuni supli­men­tare dinspre preţurilealimentelor. În august, Banca Naţională şi-a revizuit în creştereprog­noza de inflaţie pentru sfârşitul lui 2011, de la 2,8% la3,1%, după ce a majorat şi esti­ma­rea pentru acest an de la 3,7%la 7,8%.
Guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu de­cla­ra la pre­zentareaultimului raport tri­mestrial privind inflaţia că spre finalulanului viitor, pe fondul dispariţiei efectului de bază, indicelepreţurilor de consum va intra în intervalul de variaţie ţintit deBNR, de 3% plus/minus un punct procentual. Prognoze­le analiştilorindică un nivel al inflaţiei mai apropiat de pragul de 4% lafinalul lui 2011. În prezent nu există aşteptări privind efecte derunda a doua din majorarea TVA, în condiţiile în care consumulprivat va continua să scadă.
"Luând în considerare scăderea puterii de cumpărare aconsumatorilor şi stabilita­tea cursului de schimb, considerăm căeven­tualele efecte de runda a doua din majorarea TVA vor filimitate. Având în vedere cifrele înregistrate în iulie, amrevizuit în scădere de la 8,5% la 8% prognoza privind nivelulinfla­ţiei la finalul anului", apreciază Eugen Şinca.
Laurian Lungu prognozează o inflaţie de 7,5% în decembrie înscenariul în care nu vor exista schimbări radicale în economie."Există însă un grad ridicat de incertitudine în acest sens şidepinde foarte mult şi de ce se va hotărî în privinţasubvenţiilor", a concluzionat Lungu.
În contextul revenirii presiunilor infla­ţioniste, Banca Naţionalăa întrerupt în iulie procesul de relaxare a politicii monetare,menţinând dobânda-cheie la 6,25% pe an în ultimele două şedinţe depolitică monetară, după ce în prima jumătate de an dobânda acoborât cu 1,75 puncte procentuale.
n Trebuie reevaluat momentul intrării în zona euro. Problema estedacă România este suficient de consolidată economic şi financiarpentru a face parte din zona euro.
n Este posibil ca Guvernul să cadă în urma moţiunii decenzură.
n Nu aş avea nicio ezitare, dacă PSD şi PNL vin cu un program deconsolidare a reformelor structurale, să desemnez un prim-ministru(din partea acestor partide - n.n.) care să le ducă larealizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO