Eveniment

Cu un sfert de salariu mai puţin, medicii îşi fac dosare pentru joburi în străinătate. Profesorii spun că nu au de ales

04.07.2010, 23:28 48

O schimbare de job este mai puţin probabilă în cazulprofesorilor, însă medicii români iau în calcul emigrarea, pentrucă nu-şi mai pot achita ratele. Statul ar putea economisi câte 29de milioane de euro pe lună până la sfârşitul anului prin reducereacu 25% a salariilor celor 50.000 de medici şi 275.000 deprofesori.

Pentru Carmen Matei, medic primar pediatru la Spitalul JudeţeanArgeş, ideea de a lucra în străinătate a venit atunci când şi-acalculat cât i-ar mai rămâne din salariu după ce îşi achită rateleşi taxa de şcolarizare a copilului în condiţiile unui venit mairedus cu 25%.

"Încă nu ne dăm seama cum va fi"

"Încă nu mi-am făcut dosarul pentru a aplica la un job înstrăinătate, pentru că nu am văzut în mână primul salariu redus.Însă am colege care s-au interesat deja ce trebuie să facă, îşistrâng actele necesare, iar ideea emigrării este foarte bineîncolţită în rândul medicilor. Noi încă nu ne dăm seama cum va fi,doar simulăm, însă va veni vremea când ne vom face cumpărăturiledupă liste bine întocmite de acasă", spune Matei, care a maiprecizat că în străinătate sunt acceptaţi şi medici români cuvârsta de 50 de ani.

În cazul Anei Mihăiescu, 50 de ani, educatoare la o grădiniţădin mediul rural, posibilităţile de emigrare sunt reduse, iardespre o reconversie profesională nici nu poate fi vorba la aceastăvârstă.

"Voi rămâne să lucrez în continuare la grădiniţă, pentru că nuam altă soluţie, după 30 de ani de vechime în sistemul deînvăţământ. Dacă ar fi altă oportunitate, aş pleca oricând, dar nueste", spune Mihăiescu, care va rămâne cu un salariu net de 1.050de lei după reducerea de 25%.

Salarii de până la 10.000 euro afară

Specialiştii spun însă că medicii au foarte multe oportunităţide joburi atât în străină­tate, cât şi în sectorul de afaceri,pentru că s-au dezvoltat foarte multe clinici private în ultimiiani. De altfel, la ultimul târg de joburi, desfăşurat în luna mai,erau oferite peste 3.000 de joburi pentru medicii români care voiausă lucreze în străinătate, pe salarii de la 1.000 de euro (pentrumedicii rezidenţi) până la 10.000 de euro pe lună pentru mediciispecialişti. Nu există aceleaşi oportunităţi pentru profesori însă,deoarece există deja cadre didactice care lucrează atât la stat,cât şi la privat.

"Pentru profesorii de limbi străine ar exista câtevaoportunităţi de joburi în firmele care oferă astfel de cursuri. Dinpăcate, disponibilitatea profesorilor de a se reprofila, mai ales acelor care au vechime mare în învăţământ, este destul de redusă",susţine Dragoş Gheban, business development manager în cadrulfirmei de consultanţă în resurse umane Catalyst Solutions, careoferă şi servicii de recrutare şi selecţie de personal.

Constantin Popa, profesor de neurologie la Universitatea deMedicină şi Farmacie "Carol Davila" şi directorul InstitutuluiNaţional de Neurologie şi Boli Cardiovasculare, spune că problemacea mai gravă din sistemul de sănătate o reprezintă în prezentmedicii rezidenţi, întrucât există 3.500- 4.000 de posturineocupate pentru medicii rezidenţi, mai ales în mediul rural, undecomunităţile locale nu le oferă condiţiile necesare pentru ca ei săpoată profesa.

Medicii au şi soluţia companiilor farma

"Foarte mulţi medici rezidenţi se duc să lucreze la firmele demedicamente, pentru că nu le ajunge salariul de 900- 1.000 de leipe lună pentru a supravieţui. De altfel, pot spune că două treimidin medicii rezidenţi cu care lucrez şi care sunt şi căsătoriţisunt întreţinuţi de părinţi", spune Popa. El a mai precizat că oparte din medicii care îşi doresc să plece să lucreze înstrăinătate împreună cu familia vor să-şi crească copiii înOccident, iar acesta ar fi un alt motiv pentru care vor săemigreze.

Daniel, 32 de ani, a terminat Facultatea de Medicină în 2004 şia lucrat doar un an în sistemul medical românesc, la serviciul deambulanţă. S-a angajat apoi ca reprezentant medical la o companiefarmaceutică din top 20, unde a lucrat până la sfârşitul anuluitrecut, venitul lunar ajungând în lunile bune, în care primeabonsurile în funcţie de vânzări, la peste 1.500 de euro.

"De la 1 ianuarie am plecat la o clinică din nordul Germaniei,în aceeaşi zi cu alt bun prieten, care a ales însă Franţa", spuneDaniel, care acum câştigă în jur de 3.000 de euro pe lună, iarposibilităţile de a avansa sunt mult mai mari decât în România.Aproximativ 4.000 de medici au plecat să lucreze în străinătate din2007 şi până în prezent, potrivit statisticilor ColegiuluiMedicilor din România.

Este probabil ca acelaşi lucru să-l facă şi Nicoleta Stanciu,studentă în anul III la Facultatea de Medicină şi Farmacie "CarolDavila". "Presupun că până voi termina eu facultatea lucrurile sevor schimba. Dacă nu, este clar că voi pleca să lucrez înstrăi­nătate", spune Stanciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO