Eveniment

Cum a reuşit Vântu să fie implicat în puncte-cheie ale finanţelor - Implicat şi în petrol

Autor: Iulian Anghel

12.09.2010, 23:05 111

Petrom - o afacere care nu s-a făcut

Petrom, care acum este cea mai mare companie din România, a fostdintotdeauna o ţintă pentru Vântu. În 1997, când ministrulindustriilor era Radu Berceanu, Vântu a încercat să formeze unconsorţiu cu oamenii de afaceri Dan Voiculescu şi Gelu Tofan pentrua cumpăra pachetul majoritar de acţiuni de la Petrom. Berceanuspune că el s-a opus. După 2000, Petrom, care a devenit o companiemai puternică, a revenit în atenţia omului de afaceri - de dataaceasta prin puternicul sindicat al companiei, condus de prietenullui, Liviu Luca. În legea de privatizare, sindicaliştii au obţinutdreptul de a cumpăra 8% din companie, la un preţ egal cu cel plătitde grupul austriac OMV statului român. Afacerea ar fi fostspectaculoasă ca şi câştig, dacă sindicaliştii ar fi reuşit săcumpere 8% atunci când, în 2007-2008, preţul acţiunilor Petrom aurcat de trei ori faţă de momentul privatizării. În joc erau câtevasute de milioane de euro, iar cei care roiau în jurul lui Vântuîncercau să găsească o bancă care să finanţeze tranzacţia.Premierul Tăriceanu şi preşedintele Băsescu nu au mers înainte cuaceastă tranzacţie. Între timp, preţul acţiunilor a scăzut, darnicio oficialitate nu-şi asumă tranzacţia.

Rompetrol - a cedat în faţa lui Patriciu

Paradoxal, Vântu a fost implicat şi în Rompetrol, dar laînceputurile companiei, prin 1998-1999. În final, el a cedatafacerea lui Dinu Patriciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO